Moda i ljepota
70

Neustrašive modne ratnice mlade dizajnerice Selme Bijedić

Klix.ba
Predzadnjeg dana 36. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, na modnom konkursu "Perwoll New Generation 2016" pobjednica je mlada dizajnerica Selma Bijedić iz Mostara čija je kolekcija ''Furore" inspirisana futurizmom, tehnologijom, sci-fi filmovima i avangardnim stilom, osvojila najviše glasova stručnog žirija.

"Vrlo sam sretna što sam pobjednica ovog modnog konkursa. Nivea BH Fashion Week Sarajevo je najznačajniji modni događaj u našoj zemlji i regiji i čast mi je što ću i ja imati priliku predstaviti svoju autorsku kolekciju u sklopu 37. Nivea BH Fashion Weeka Sarajevo jesen/zima 2016", kazala je Selma.

Kolekcija koju je predstavila ženi dodjeljuje ulogu neustrašive moderne ratnice. Fuzijom glamura i futurizma cilj je bio stvoriti milenijsku ženu, naglašavajući njen seksipil i ženstvenost. Cjelokupna kolekcija je monohromatska, modelima je izražen minimalizam i futuristički pristup dizajnu.

Selma Bijedić je osvojila nagradu u iznosu od 1.000 eura namijenjenu za izradu nove autorske kolekcije koja će biti prikazana na 37. Nivea BH Fashion Week Sarajevo jesen/zima 2016. godine. Od ukupno 19 takmičara, osim Selme Bijedić, u finalu se našlo pet mladih dizajnera koji su osvojili najviše glasova stručnog žirija.

U konkurenciji studenata Tehničkog fakulteta Bihać odsjek tekstilni dizajn najbolju kolekciju imao je Alen Plančić. U konkurenciji studenata Tehnološkog fakulteta Banja Luka, odsjek modni dizajn, najbolju kolekciju imala je Vedrana Matošević. U konkurenciji samostalnih mladih dizajnera, stručni žiri odabrao je na trećem mjestu Jelenu Gvozden, drugoplasirani je Mario Vijačkić i prvoplasirana je Slađana Zgonjanin.

Ovih pet prvoplasiranih mladih dizajnera pokazali su izvanredan talent i kreativnost te su stekli pravo učešća s samostalnom revijom na 37. Nivea BH Fashion Week Sarajevo jesen/zima 2016: Slađana Zgonjanin, Mario Vijačkić, Jelena Gvozden, Alen Plančić i Vedrana Matošević.

Stela Zubak Jovanović, menadžerica modne agencije Abc Models Management i direktorica Nivea BH Fashion Week Sarajevo, o potencijalu mladih bh. modnih dizajnera izjavila je: "U posljednjih 36 sezona novčano smo i logistički pomogli više stotina afirmiranih i neafirmiranih modnih dizajnera iz cijele BiH, kojima je dizajn odjeće profesija a ne samo hobi. Svake godine, vidan je kvalitet među mladim BH dizajnerima, što znači da je budućnost pred njima. Ispunjava me radost kada vidim uspjeh našeg prvog pobjednika natječaja za mlade dizajnere 'Perwoll New Generation' Marka Fehera, koji je ove godine dobio poziv za London Fashion Week. Iskreno se nadam da će i među drugim mladim dizajnerima biti onih koji će ostvariti uspješnu karijeru u svijetu mode. Ono što smo vidjeli ove godine su svakako talentirani i vrijedni mladi ljudi, čije vrijeme tek dolazi".