Moda i ljepota
0

Mobilni telefoni pogubni za plodnost muškaraca

Sarajevo-x.com
Muškarci koji svakodnevno koriste mobilne telefone ugrožavaju vlastitu plodnost, upozoravaju naučnici.

Novo istraživanje ukazuje na zabrinjavajuću vezu između malog broja spermatozida i njihove loše kvalitete sa brojem sati koje muškarac dnevno provede razgovarajući na mobilni telefon.

Osobe koje su razgovarale više od četiri sata dnevno imale su najniži broj i kvalitetu spermatozoida, zaključeno je na konferenciji Udruženja za reproduktivnu medicinu SAD.a koja se održava svake godine u New Orleansu.

Doktori vjeruju da štetu uzrokuje elektromagnetička radijacija koju emituje slušalica ili toplota koju generiraju.

Rezultati ove studije sugeriraju da milioni muškaraca mogu imati poteškoće pri planiranju porodice zbog široke upotrebe mobilnih telefona, te nude drugo moguće objašnjenje pada plodnosti kod Britanaca.

Broj spermatozoida kod Britanaca pao je za 29 procenata u posljednjih deset godina, za što su zaslužni pretilost, pušenje, stres, zagađena okolina i razne hemikalije koje utječu na hormone.

Istraživanje su proveli američki naučnici iz Clevelanda i New Orleansa i doktori iz Indije, a proučavali su spermatozoide ukupno 360 muškaraca.

Muškarci koji su koristili mobilni telefon više od četiri sata dnevno imali su 25 procenata niži nivo spermatozoida u poređenju sa muškarcima koji nikada nisu koristili mobilni telefon.

Prva grupa muškaraca je imala ozbiljnih problema i sa kvalitetom spermatozida, te njihovom pokretljivošću - što igra krucijalnu ulogu kod začetka djeteta.