Sedmica mode u "gradu svjetlosti"
0

Mistični gradovi i padobranci inspirirali dizajnere u Parizu

Sarajevo-x.com
Dries Van Noten proljeće/ljeto 2012. (Foto: AP)
Počelo je modno ludilo u Parizu, a tema svih razgovora drugog dana Sedmice mode bili su Dries Van Noten, jedan od najpoznatijih dizajnera belgijske scene i Portugalac Felipe Oliveira Baptista.

Na kolekciju Van Notena, poznatog samo kao Dries, glavom je klimala i urednica "Voguea" Anna Wintour, što je san svih dizajnera. Zanimljivom kolekcijom za proljeće/ljeto 2012., Dries je prenio mistiku bliskoistočnih gradova na odjeću u vidu printova.

Dries se opredijelio za kombinaciju bijele i crne boje, oker žute, smaragdno zelene, petrol plave i svijetlo žute.

Nakon što je debitirao na Sedmici mode u New Yorku kao glavni dizajner brenda Lacoste, Felipe Oliveira Baptista je u Parizu predstavio vlastitu kolekciju za koju je inspiraciju pronašao u odijelim padobranaca.

Haljinama, tunikama, kombinezonima i plaštevima dominirali su rajsferšlusi, a portugalski dizajner za sezonu proljeće/ljeto 2012. preporučuje svijetle boje, bež i bijelu, u kombinaciji sa tirkiznom, rozom i zlatnom.

"Vodio sam se rječju "sloboda'. Za mene je ovo veoma inspirativna godina", kazao je Portugalac objasnivši da je motiv padobranaca odabrao zahvaljujući svojim roditeljima. Odrastao je gledajući njihove fotografije kako skaču iz aviona u mladosti.