Moda i ljepota
80

Missice se pripremaju za finale: Haljina Miss BiH izabrana u Top 10 haljina Miss svijeta

Piše: M. N.
Ostalo je još šest dana do izbora najljepše žene - Miss svijeta 2015. Djevojke iz 121 države koje će se boriti za krunu, vrijedno rade ovih dana. Predstavnica BiH Marijana Marković, uživa u boravku u Sanyi u Kini i raznolikim sadržajima.

Missice su učestvovale u sportskim igrama, takmičile se u trčanju i drugim disciplinama, promovirale haljine poznatih dizajnera i zabavljale se na plaži. S obzirom na to da je njihov moto "Ljepota sa svrhom", missice su posjetile i sirotište u kojem su se družile s djecom bez roditelja. Miss BiH je bila posebno dirnuta, te je zaplakala.

"Nikada nisam bila sretnija što sam vidjela toliko nasmijane djece. Nadam se da uskoro stiže promjena za njih i da će živjeti onako kako budu željeli", rekla je Marijana.

Svoju ljepotu predstavila su na Večeri haljina svjetskih modnih dizajnera na kojem su takmičarke za Miss svijeta nosile haljine svojih dizajnera u pozorištu Beauty Crown Grand gdje će se održati finalno veče. Sudije iz organizacije Miss svijeta i dizajneri luksuznog brenda "1436 Erdos" izabrali su Top 10 haljina među kojima je i haljina naše Marijane koju je dizajnirala Carmen Line kuća. U subotu, 19. decembra, kada će biti održano finale, bit će odabrana i pobjednička haljina, te će ta djevojka dobiti posebnu nagradu.

Takmičenje Miss svijeta slavi 65. godišnjicu, a šesti put održava se u Kini. Rolene Strauss iz Južnoafričke Republike predat će kruni pobjednici u subotu.

Riječ je o jednom od najstarijih takmičenja ljepote koje je nastalo u Velikoj Britaniji 1951. godine, a kreirao ga je Eric Morley. Prva Miss svijeta bila je Šveđanka Kiki Haakonson koja je izabrana za najljepšu od 26 žena.

Uz našu Marijanu takmiče se Maja Spahija iz Hrvatske, Emilija Rzman iz Makedonije,Nataša Milovavljević iz Crne Gore, Marija Ćetković iz Srbije, te Mateja Kociper iz Slovenije.