Moda i ljepota
361

Ljepota hercegovačka: Mostarku Dženitu Dumpor vole u Istanbulu

Piše: L. Č.
(Foto: Facebook/Privatni album)
Mostarka Dženita Dumpor gradi svoju karijeru modela u Istanbulu, gdje živi posljednje nepune dvije godine. Modelingom se bavi od 16. godine, a prije nekoliko godina je predstavljala BiH kao Miss Planet Earth na Filipinima, te bila izabrana kao najljepša djevojka na izboru za Miss Adriatic Europe u Hrvatskoj i Miss Mediteranian International u Italiji.

Dženita Dumpor je rođena 1989. godine u Mostaru, gdje je završila Opću gimnaziju, nakon čega je upisala Psihologiju. Modelingom se bavi od svoje 16 godine. Kaže kako joj je to bio san, kao i skoro svakoj djevojčici u njenim godinama, te kako je njena priča počela vrlo zanimljivo i neočekivano.

"Moj rahmetli djed bio mnogo poštovan u svom rodnom gradu, profesor srpsko-hrvatskog i ministar odbrane u poslijeratnom periodu, mnogo je volio Mostar, Stari most i rijeku Neretvu i bio je promoter svoga grada. Svi su znali kome da se obrate ako ih zanima neka specifičnost ili priča o Mostaru. Pričao bi svojim riječima vizije starog vremena i druženja u to vrijeme. Jednog dana je gospođa Amela Radan (direktorica Sarajevo Fashion Weeka, op. a.) u privatnoj produkciji sa svojim timom realizirala projekat 'Spoj prolazne i neprolazne ljepote BiH' i na njegov prijedlog da se upoznamo kreće moja priča. Upoznale smo se i do dan danas smo zajedno u tom svijetu. Znam da je tada bilo mnogo bitno imati svog mentora, a ja sam sigurna da i danas imam svog, što pokazuju moji rezultati sve ove godine", govori Dženita za Klix.ba.

Preko modelinga je zakoračila u ozbiljnije menadžerske vode i asistentica je Amele Radan na projektu Evropski Festival Dizajna već šest godina, a sljedeći korak im je modni portal Fashion.ba koji planiraju uskoro svečano promovirati.

Najljepša na izboru za Miss Mediteranian International u Italiji

Dženita je 2007. godine predstavljala Bosnu i Hercegovinu na izboru za Miss Planet Earth na Filipinima, gdje je osvojila 13. mjesto od ukupno 89 predstavnica. Godine 2008. odlazi u Hrvatsku predstavljajući BiH na izboru Miss Adriatic Europe i biva proglašena najljepšom, te stiče pravo učešća u daljnjem izboru Miss Mediteranian International u Italiji, gdje je među 16 zemalja ponovo ponijela titulu najljepše djevojke.

"Zaista se nikad nisam vidjela kao miss i ti važni izbori mi ništa posebno ne znače osim što sam kroz svoju ljepotu bila aktivna i predstavljala svoju zemlju na najljepši mogući način, zbog čega mi je drago što sam prihvatila prijedlog Amele Radan, a naravno moji rezultati to i pokazuju. To je bio i jedini cilj mojih putovanja", kaže Dženita.

U Sarajevu je nosila kreacije bh. dizajnera kao što je Belma Tvico Stambol te modnu reviju za Valentina i Pradu, no kaže kako je oduvijek bila mnogo više aktivna u svijetu modelinga.

"Modne revije su više za mršavice, a moj izgled tome ne odgovara", kaže Dženita.

Nedavno je u saradnji sa bh. režiserom sa švicarskom adresom Harisom Dubicom snimila TV reklamu za švicarski brend "Bachamann Shutzengeli", a sarađivala je i sa italijanskim brendom "Klarisa" za njegu noktiju. Tu su i brojne reklame, te muzički spotovi domaćih pjevača.

Ističe kako su najznačajniji i najljepši projekti na kojima je u posljednjem periodu radila bila snimanja za Fashion TV i Vogue u Istanbulu.

"U Istanbulu odlično prolazim, jer sam, pored plavuša, njihov tip djevojke i čak podsjećam na Turkinje", kaže Dženita.

Smatra kako su u poslu kojim se bavi presudni tačnost i disciplina, kao u sportu.

"Morate voditi računa o sebi. Ako su vaše tijelo i lice vaš alat, onda se morate mnogo više tome posvetiti. Psihička i fizička aktivnost su mnogo bitne, a najvažnije je ostati čvrst i stabilan. Trudim se otići svaki dan na treninge koji traju obično po dva sata, čitati dobru knjigu svaku noć, a uživam i u druženju s prijateljima. Vikend je rezervisan obično za odlazak na plivanje i SPA tretmane, ukoliko za to imam vremena", govori naša sagovornica i dodaje kako je za uspjeh u ovom poslu bitna i karizma.

"Najljepša žena bez karizme nema nikakav značaj. Morate oplemeniti haljinu, dati joj snagu i oživjeti je u momentu kad je predstavljate na sceni. Na fotografiji morate imati kontakt s aparatom, dati mu emociju kroz izraz lica, ako toga nema, onda nećete dobiti dobar rezultat. Duša i energija se moraju očuvati zdravim", kaže Dženita za Klix.ba.

Plan za ulazak u menadžersko-marketinške vode

Govori kako uživa u putovanjima, kretanju i druženju s ljudima. Ne zadržava se mnogo na jednom mjestu. Mostar je njen rodni grad, tu su njeni roditelji i uža rodbina, a Sarajevo je grad u kojem često poslovno boravi mimo modelinga i gdje provodi dosta vremena sa drugom familijom i prijateljima. Dodaje kako joj zbog prirode posla kojim se bavi najteže pada razdvojenost od porodice i bliskih prijatelja.

Posljednje nepune dvije godine živi u Istanbulu, gdje radi kampanje za brojne turske brendove koji, kako kaže, još uvijek nisu svjetska imena, ali su za njihovo područje od velikog značaja, te je zadovoljna saradnjom.

"To me čini sretnom, imam još neko vrijeme da provedem u modelingu, a potom i poznanstva koja sam stekla želim iskoristiti i početi raditi ozbiljnije u drugoj oblasti", kaže Dženita.

Nastavlja svoju karijeru u modelingu, jer uživa biti ispred kamere i na sceni. Kaže kako će sebi to zadovoljstvo priuštiti bez obzira na godine i zrelost, a osjeća kako je u posljednje dvije godine postala dosta zrelija i kako joj je to pomoglo da bolje radi svoj posao.

"Prošle su godine kada sam bila stidljiva i imala možda neki grč, sada zadovoljavam kriterije koji se očekuju. Pored modelinga se spremam za drugi ozbiljniji korak kad se budem opredijelila za menadžersko-marketinške vode koje trenutno imaju mnogo bitniju ulogu u mom životu što se tiče egzistencije. O tome naravno najviše razmišljam i to mi predstoji u narednom periodu", govori Dženita.

Lijepe žene su uvijek na udaru raznih zlih komentara

Dženita govori kako je svijet modelinga vrlo specifična oblast u kojoj se mora biti posebno fokusiran i obazriv, te imati dovoljno samopouzdanja i sposobnosti da se svaka situacija riješi na najbolji mogući način u tom trenutku.

"Svaki posao ima dvije vrste medalje pa tako i ovaj. Nisu samo naslovnice i dobre kampanje ono što vas čini sretnim. Mnogo puta se morate izboriti s tim da vas možda neće izabrati među ostalih hiljadu djevojaka koje su u istom gradu kao i vi. Ako niste spremni na odbijanje, to može biti teško za vas. Da ne kažem da su lijepe žene uvijek na udaru raznih zlih komentara", kaže Dženita i dodaje kako je najvažnija zrelost i sposobnost da se ostane mentalno čvrst.

"Volim svoj posao i pokušavam mu dati još jednu drugačiju dimenziju. On može pružiti dosta lijepog, ali je potrebno imati na umu da, ukoliko želite izgraditi svoju ličnost u kompletnu osobu, on mora završiti na hobiju. Meni je modeling pružio dobru percepciju da vidim svijet, mnogo sam putovala, imam lijepe uspomene i fotografije svakog posla, krune u izborima ljepote koje sutra mogu pokazati svojoj djeci i unucima. Još uvijek sam u modelingu i ako ne budem sebe vidjela u menadžersko-marketinškim vodama, onda bih voljela da se posvetim psihologiji jer me to zanima. Taj plan sam zaustavila zbog poslovnih obaveza, međutim sigurno ću zatvoriti i to polje u skorijem periodu", zaključuje Dženita.