Moda i ljepota
0

Kako kontrolisati tjelesnu težinu?

Sarajevo-x.com
Da biste održali jednaku težinu, morate izbalansirati unos energije (hrana) i ispoljavanje energije (aktivnost). Ako svakodnevno uzimate isti broj kalorija vaša težina će ostati ista. Ako počnete jesti više dobit ćete masne naslage. Nije neka mudrost, zar ne? Pa zašto onda "kuburimo" sa kilogramima?

Da je za održavanje tjelesne težine potrebna vježba, to i eventualni mikroorganizmi sa Marsa znaju. Kada se govori o vježbanju, važno je napomenuti da bilo kakva fizička aktivnost djeluje. Možda nećete imati tijelo kao Elle McPhearson, ali će vam vaše tijelo biti zahvalno. Kada vježbate, ubrzavate metabolizam. No vaš metabolizam je ubrzan i dugo nakon što prestanete vježbati.

Koliko aktivnosti vam je potrebno zavisi od vaše tjelesne mase i načina ishrane. Aerobne vježbe sagorijevaju masnoću i dobre su za kardiovaskularni sistem.

Prosječan čovjek bi morao hodati oko 45 kilometara da sagori 3500 kalorija, to vam je oko pola kilograma masnoće. Iako se to čini mnogo, ne morate prehodati to u jednom pokušaju. Hodajte 1,5 kilometar svaki dan bez povećanja unosa hrane i nakon 30 dana vidjet ćete rezultate. To vam je oko 30 minuta hoda. Toliko vremena imate.

Ako svakog dana unesete 100 kalorija više nego vam je potrebno, za godinu dana vaga će vam pokazati 5 Kg više. Samo 30 minuta dnevno bit će vam dovoljno da se pozdravite sa takvim problemima.