{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kakao snižava krvni pritisak

S
11.4.2007. u 12:00
0
0
Kakao snižava krvni pritisak
0
Kakao snižava krvni pritisak
Izgleda da hrana bogata kakaom snižava krvni pritisak dok crni i zeleni čaj to ne čine, kako se vjerovalo do sada. Ove podatke objavila je Američka medicinska asocijacija iz arhiva udruženja istraživača "International Medicine".
Mjerenja su pokazala da pacijenti koji su konzumirali hranu bogatu kakaom i oni koji su uzimali lijekove za regulisanje krvnog pritiska, pokazuju isti nivo pritiska nakon dvije sedmice.

Kakao bi dakle, prema ovim navodima, mogao smanjiti rizik od srčanih udara za 10 do 20 posto.

Čaj i kakao sadrže polifenole, vrstu hemikalije za koju je poznato da pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a nalazi se i u većini voća i povrća. Kakao pak sadrži još jednu drugu varijantu ove hemikalije koja je izgleda još aktivnija po pitanju snižavanja krvnog pritiska.

Ova otkrića ne znače automatski da možete "navaliti" na masnu i slatku hranu bogatu kakaom. Preporučuje se crna čokolada za kuhanje i sve to, naravno, u umjerenim količinama.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: