Unikatni komadi

K'o bombona: Zavirili smo u modni ormar mlade sarajevske dizajnerice Malal Musić

Malal Musić je mlada dizajnerica iz Sarajeva
I. B.
08.02.2023. u 09:31

Malal Musić, mlada sarajevska dizajnerica perzijskih korijena, već neko vrijeme promoviše svoje kreacije domaćoj javnosti, a sada je predstavila i drugu kolekciju jednog od omiljenih ženskih dodataka i tako pobrala simpatije svojih fanova.

Malal je završila Srednju muzičku školu u Sarajevu, što je, tvrdi, bila njena prva ljubav. Oduvijek je težila tome da postane umjetnica, no u ovom slučaju, prevladalo je ono jače i istrajnije, a to je moda. U tom smjeru odlučila je oblikovati i svoj život, a za Klix.ba otkrila neke detalje o svojim počecima, kao i planovima za budućnost.

"Modni dizajn bio je moj drugi izbor, a ljubav za dizajniranjem uvijek je bila jača i istrajnija. Kao mala imala sam šarene uzorke različitih kultura i oduvijek sam se divila indijskim haljinama i bolivudskim glumicama koje su ih nosile. Za mene su to bile najdivnije kreacije", priča nam Malal.

Malal s mamine strane vuče perzijske korijene
Malal s mamine strane vuče perzijske korijene

Lijepa 25-godišnjakinja dobila je ime po Malalai, nacionalnoj heroini Afganistana, koju je odlikovala hrabrost, a dizajnerica tvrdi da je to osobina koja i njoj pristaje.

S majčine strane, Malal vuče perzijske korijene, a tvrdi da joj je upravo ona bila i najveća inspiracija u dizajniranju. Sve je krenulo s njenom maturom, kada je Malal dizajnirala vlastitu haljinu. U taj svijet ozbiljnije je uplovila prije tri godine, što znači da se tada počela baviti kontinuiranim kreiranjem i prodajom svojih modnih komada.

Njene kreacije mogu se pronaći i na društvenim mrežama, gdje svakodnevno dijeli fotografije, a trenutno je u fokusu pažnje njena nova kolekcija torbica s biserima i perjem, koja je zaista poseban modni dodatak.

Nova torbica Malal izgleda
Nova torbica Malal izgleda "k'o bombona"

"Biserne torbice su moja druga kolekcija torbica koje sam do sada uradila. One su ručni rad, sastavljene od bisera i perja. Možete ih nositi navečer, uz haljinicu, a isto tako i uz casual look", objašnjava Malal.

"Sam proces izrade zahtijeva dugo vremena jer se sve precizno radi. Torbice se mogu, po želji, naručiti i sa perjem u boji, ali i bez njega. Izrada jedne traje od 7-10 radnih dana, ovisno o količini posla", otkriva nam.

Malal nije fokusirana na jedan određeni odjevni predmet, ili dodatak. Do sada je dizajnirala različite komade, a najčešće među njima su haljine. Jednu od njenih kreacija pronosala je mlada sarajevska glumica Hana Zrno na otvorenju Omladinskog Film Festivala u Sarajevu.

Ipak, njen asortiman je raznovrstan, pa ćete tako na stranici Malal Music Design pronaći i košulje, setove za spavanje, odijela, blejzere, dukserice, ali i marame, rukavice, naušnice i druge dodatke. Dizajnerica tvrdi da dizajnira sve što je u tom trenutku inspiriše, a nepoznanica joj nisu ni odjevni predmeti za muškarce.

Malal Musić
Malal Musić

Malal tvrdi da se uvijek trudi da njeni proizvodi budu što ljepše prezentovani publici te kako je to također važna stvar kod ovog posla. Osvrnula se i na svoj modni izričaj.

"Svi dizajneri imaju nešto svoje i svi oni mogu biti inspiracija i uzor, no za mene je najveća inspiracija bila mamina, perzijska kultura. Volim interesantne i drugačije stvari. Kreacije koje pravim možda nisu za svakoga, ali možda tako i treba biti. Svaki dizajner ima svoju klijentelu, a ja sam ispunjena svim srcem kada ljudi odluče kupiti komade s mojim potpisom", zaključuje.

Krajem februara, otkriva nam, Malal će predstaviti i novu kolekciju, koja će, kako kaže, biti rađena s puno ljubavi i truda.

157