Nekoliko primjera
53

Jesmo li navikli viđati neobrađene fotografije poznatih osoba? Prirodni izgled treba biti prihvaćen

I. S.
Kim Kardashian (Foto: Instagram/problematicfame)
Kim Kardashian (Foto: Instagram/problematicfame)
Činjenice je da se gotovo sve fotografije slavnih ličnosti detaljno obrađuju u Photoshopu prije objavljivanja, što itekako mijenja percepciju javnosti o izgledu koji treba biti prihvaćen.
Počinjemo misliti da fizičko savršenstvo treba biti na prvom mjestu. Često zaboravljamo da savršenstvo ne postoji i da su poznate osobe, uprkos imidžu koji nastoje promovisati, ipak ljudi od krvi i mesa.

Na Instagram profilu problematicfame je tako objavljeno nekoliko fotografija slavnih ličnosti na kojima je vidljiva tekstura njihove kože. Iako je ona nešto što je sasvim normalno, uvijek je uz pomoć Photoshopa pokušavaju prikriti.

Možemo vidjeti kako zaista izgledaju Kim i Kourtney Kardashian, Jennifer Lopez, Kendall Jenner, Dua Lipa...

"Tekstura kože nije nešto čega bi se trebali stidjeti, svi je imamo. Ova objava služi da pokaže da ničija koža nije savršena, čak i uz najbolje dermatologe. Svačija koža je divna, čak i sa teksturom", navedeno je u opisu.

Podsjećamo, Kim Kardashian je među poznatim ženama koje fanovi često optužuju za pretjerano korištenje Photoshopa. U nekoliko navrata je čak pokušala u Photoshopu "uljepšati" vlastitu djecu, što itekako govori o tome koliko je ovaj problem duboko ukorijenjen.

Brend SKIMS, čija je vlasnica Kim Kardashian, bio je na udaru kritika zbog photoshopiranja manekenke Tyre Banks. Njeno lice i struk su na fotografiji izgledali u potpunosti drugačije u odnosu na snimak. Ipak, Banks je reklamu nazvala "osnažujućom za žene", uprkos brojnim kritikama.