Iskorištavaju otpad
23

Italijanski dizajneri prave torbe od pakovanja za hranu i Amazonovih paketa

D. B.
Italijanski dizajneri Chiara Rivituso i Matteo Bastiani su odlučili iskoristiti otpad te su počeli praviti torbe od pakovanja za hranu i Amazonovih paketa.

Chiara i Bastiani su otvorili vlastiti studio 2011. godine pod nazivom Camera60, a nedavno su počeli raditi na unikatnom projektu.

"Volim eksperimentisati i praviti torbe od neobičnih materijala. Namjeravali smo ponovo iskoristiti plastiku na drugačiji način pa torbe pravimo korištenjem otpada, odnosno pakovanja od papira i plastike, a koristimo i kutije", poručili su dizajneri.

Jedan od najljepših torbi ukrašena je ometom proizvoda Oreo, a treba spomenuti i torbu od kartonske kutije za pivo Heineken, kao i torbu načinjeno od paketa Amazon Primea.

Tu je i torba inspirisana Diorovom torbom, a napravljena je od pakovanja za paljuhice.

Torbe trenutno nisu na prodaju, a dizajneri žele motivisati ljude da maksimalno iskoriste sve materijale dostupne u kući.

"Želimo inspirisati ljude da stvaraju umjesto da bacaiju, voljeli bismo da brendovi usvoje ovu viziju. Ljudi su sve svjesniji važnosti djelovanja za bolju budućnost", dodali su dizajneri.