Moda i ljepota
0

Ipak postoji genetska predispozicija za anoreksiju

FENA
Za poremećaj ishrane poznat kao anokresija nervoza (anorexia nervosa) najverovatnije postoje i izrazite genetske predispozicije, zaključio je tim međunarodnih istraživača poslije desetogodišnjeg proučavanja tog oboljenja.

Studijom pod nazivom "Genetika anoreksije nervoze", obavljenom u osam sjevernoameričkih gradova, u Londonu i Minhenu, ustanovljeno je da je osoba, čiji je neko od članova porodice bolovao od anoreksije, izložena čak 12 puta većem riziku da i sama oboli, izvještava AP.

"Genetika puni pištolj. Okolina poteže obarač. Sada znamo da bolest nastupa kad postoji savršena usklađenost faktora, kao što su genetska podložnost i kultura koja promovira vitkost kroz držanje dijeta i fizičke vježbe", izjavio je dr Craig Johnson direktor psihijatrijske bolnice Laureate u Talsi i jedan od vodećih učesnika u ovom projektu.

Ljudi koji pate od ove bolesti, najčešće mlađe osobe ženskog pola, razvijaju snažnu averziju prema hrani i imaju iskrivljenu predstavu o tijelu. Jedna od najrizičnijih grupa za oboljevanje od anoreksije su djevojčice između 11 i 14 godina. To je doba u kojem bi djevojčice trebalo da dobiju trećinu težine koju će imati kao odrasle osobe, ili oko 20 kg.

"Ako djevojčica sama ne prihvata lako to dobijanje kilograma, a roditelj, trener ili neko od prijatelja 'nabaci' nešto o njenoj težini, to može da bude povod za otpočinjanje dijete", kaže dr Johnson, koji dijetu smatra glavnim putem koji vodi u poremećaje ishrane.