Moda i ljepota
1.6k

Frizura koja je oduševila Francuze: Eldin Nuhić iz Sarajeva na svjetskom takmičenju frizera

Piše: Lejla Čolak
(Foto: Almin Zrno)
Eldin Nuhić, frizer iz Sarajeva, predstavnik je BiH na svjetskom takmičenju za frizere "International Beauty Stylist 2014" koje se održava u Parizu.

Nuhić 25. oktobra putuje u Pariz na proglašenje pobjednika svjetskog takmičenja za frizere "International Beauty Stylist 2014". Njegova se frizura, zajedno sa timom koji je sudjelovao u procesu nastanka pobjedničke fotografije plasirala među prvih nekoliko, te je, kako kaže, favorit na ovom takmičenju. Sve pobjedničke frizure možete pogledati ovdje.

Ovo je takmičenje, pojašnjava Eldin u razgovoru za Klix.ba, specifično po tome što se u fokusu ne nalazi isključivo frizura, već je važan cjelokupni dojam. Po svjetskim se standardima, pojašnjava ovaj frizer, pravi fotografija koja mora u skladu sa profesionalnim normama Voguea ili nekog drugog poznatog modnog časopisa, a u proces nastanka fotografije uključen čitav tim - od frizera, preko šminkera i kostimografa do fotografa.

Pobjedničku fotografiju koja se svidjela Francuzima je radio Almin Zrno, šminku Sanjin Egon, styling Ina Arnautalić, dok su modeli bile Lana Pašić, za koju Nuhić kaže kako je njegova "muza u šišanju", te Ina Čano.

"Svake godine biramo nešto što je, po mom mišljenju, najteže za rad u šišanju, a to je geometrija, po uzoru na frizere koji su to ovjekovječili. Koristili smo geometrijski oblik krug, a što se tiče kolora, vrh kose je prirodan, te se spušta u plavim tonovima - radi se gradacija boje od najtamnije do najsvjetlije“, pojasnio je Nuhić za Klix.ba.

Takmičarska frizura je rađena četiri dana, dva dana je trajalo bojenje kose, a dva dana šišanje, nakon čega je slijedilo slikanje u studiju. Nakon svih ispunjenih standarda, sa setom fotografija su aplicirali na takmičenje i dobili jako dobre ocjene francuskog žirija.

Eldin Nuhić je u frizerskom poslu čitav svoj život - njegov dedo i majka su bili frizeri, a zadnjih 13 godina se ovim poslom bavi profesionalno.

"Dolazimo iz male sredine i uvijek moramo prihvatati neke stvari koje nam diktiraju svjetski trendovi i elite, no ja sam za to da se ti kodeksi ponašanja malo razbijaju. Pratim sve ono što se dešava na svijetu, ali mislim da postoje ljudi u BiH koji itekako mogu pokazati razne sfere znanja, ne samo u frizerstvu, nego generalno, samo im treba malo više samopouzdanja i aktivnog rada u kontinuitetu. Moraš raditi, vjerovati u sebe i znati da radiš stvari koje je jako teško lansirati odavde, ali opet postoji jedan način", kaže Eldin, koji smatra da je u stylingu kose najvažnije frizuru povezati sa karakterom osobe, kako bi se dobio kompletan dojam i izraz te osobe.

"Ne moramo uvijek pratiti svjetske trendove da bismo bili na vrhu nekih ljestvica - možemo proizvesti i nešto svoje", poručuje ovaj frizer.