Moda i ljepota
0

Ekshumacija Houdinijevog tijela kako bi se otkrilo da li je bio ubijen

Sarajevo-x.com
Porodica Harryja Houdinija, čije je ime postalo sinonim za bijeg u nemogućim uslovima, dala je pristanak za ekshumaciju njegovog tijela kako bi se konačno utvrdilo da li je legendarni mađioničar bio ubijen prije više od 80 godina.

U ponedjeljak ujutro će se formalno predati zahtjev za ekshumacijom Houdinijevog tijela, koji je sahranjen na njujorškom groblju.

Advokat koji zastupa Houdinijevu porodicu izjavio je kako bi proces mogao potrajati nekoliko mjeseci, ali da se svi nadaju kako će se sve odvijati brže s obzirom da je porodica dala saglasnost za ekshumaciju.

Houdini je preminuo 1926. godine u 52. godini života, nekoliko dana nakon što ga je jedan student nekoliko puta udario u stomak kako bi testirao njegove stomačne mišiće. U smrtovnici je kao uzrok smrti naveden peritonitis zbog puknuća slijepog crijeva. Tada nije izvedena autopsija nad tijelom i glasine da je Houdini zapravo bio ubijen su se ubrzo počele širiti.

Prošle godine je obavljena biografija “Tajni životi Houdinija” u kojem je spomenuta i teorija da je Houdiniju ubrizgan eksperimentalni serum kratko prije njegove smrti u detroitskoj bolnici.

Autori biografije su također kao moguće osumnjičene naveli članove grupe spiritualista, od kojih je Houdini dobio nekoliko prijetnji smrću. Oni su mu se zamjerili jer je Houdini često koristio svoje nastupe kako bi razotkrio seanse i prevare grupe.