Moda i ljepota
0

Čitanje članaka o dijeti i mršavljenju je nezdravo

Sarajevo-x.com
Časopisi širom svijeta primamljuju tinejdžerke obećavajućim naslovima poput: "Oblikuj svoje tijelo kako želiš!" ili "Postigni idealnu težinu!", ali najnovija studija ukazuje na nezdrave posljedice čitanja članaka o dijeti i mršavljenju.

Tinejdžerke koje redovito čitaju novinske članke o raznim dijetama, u većini slučajeva, pet godina kasnije služe se ekstremnim metodama mršavljenja poput povraćanja, u odnosu na mlade djevojke koje nikada ne čitaju takve članke, zaključak je studije naučnika Univerziteta iz Minnesote.

Bilo da su tinejdžerke počele čitati pomenute članke zbog njihove pretilosti ili zbog pridavanja velikog značaja vlastitoj tjelesnoj težini, čitanje članaka na temu gubitka tjelesne težine kasnije je vodilo ka nezdravom stavu prema vlastitom tijelu.

Srednjoškolke koje čitaju ove članke imaju dvostruko više šansi da, pet godina kasnije, pokušaju skinuti kilograme izgadnjivanjem ili pušenjem cigareta, u poređenju sa djevojkama koje nikada ne čitaju sporne članke.

Zaključci su bazirani na istraživanjima i različitim mjerenjima 2,516 srednjoškolaca 1999. godine, te ponovo 2004. godine. Oko 45% ispitanih učenika bili su dječaci.

Samo 14% dječaka redovno čita članke o dijetama, u poređenju sa 44% djevojaka koje to čine. Interesantna je činjenica da pomenuti dječaci nisu kasnije razvili bilokakav poremećaj u ishrani.

"Časopisi mogu davati savjete za prehranu poput izbjegavanja masnoće i gaziranih sokova, i to su dobre ideje za svaku osobu. Ali glavna poruka koju šalju ovakvi članci jeste da trebamo biti zabrinuti zbog naše tjelesne težine i nešto hitno poduzeti.", izjavila je Alison Field sa Harvarda, autorica još jedne studije na datu temu.