Moda i ljepota
0

Buduće njemačke majke nastoje odgoditi porođaj radi povlastica

FENA
Brojne njemačke buduće majke pokušavaju odgoditi termin svog porođaja kako bi se rođenje njihove djece podudarilo s velikodušnom novom vladinom shemom.

Roditelji beba rođenih 1. januara ili kasnije imat će pravo na novčanu nadoknadu do 25.200 eura kako bi im se olakšalo finansijsko breme roditeljstva, javio je BBC.

Oni koji rode čak i minut ranije neće, međutim, biti obuhvaćeni tom shemom.

Novčane subvencije dio su vladine inicijative da se osnaži stopa nataliteta u Njemačkoj koja je u naglom padu.

Njemice u prosjeku imaju 1,27 djece, znatno ispod prosječnih dvoje djece potrebnih kako bi se stanovništvo održalo stabilnim. Jedan ministar nedavno je upozorio "da se svjetla gase" češće.

Po sadašnjem sistemu, zvanom Elterngeld, roditelji dobivaju maksimalnih 7.200 eura tokom dvije godine.

Roditelji djece rođene u 2007. dobit će, međutim, više od dvije trećine njihove bivše godišnje plaće - do 25.200 eura.

Ljekari su upozorili žene da ne uzimaju nikakve lijekove kako bi pokušale odgoditi porođaj, i malo njih bi, tvrde oni, rizikovalo život svojih beba zbog novca.

Brojne buduće majke, međutim, nestrpljivo očekuju da se ne porode prije 1. januara. Među aktivnostima koje čine su ispijanje crnog vina, jedenje karija i učestvovanje u fizičkim aktivnostima.

Sredovječne žene također savjetuju trudnicama da izbjegavaju cimet i luk - začine u njemačkoj božićnoj kuhinji.

U vladinom slavljeničkom duhu bila je molba berlinskog biskupa u ovoj sedmici kada je zatražio da se pomjeri početni datum za određivanje novih benficija.

"Bio bi antibirokratski čin u duhu Božića da se pomjeri datum s 1. januara na 24. decembar", izjavio je Wolfgang Huber, lider Protestantske crkve za novine Berliner Morgenpost.