Moda i ljepota
3

Bivša Miss Universe: Trump me zvao debelom, sada glasam za Hillary

Klix.ba
Alicia Machado 1996. godine Venecueli je donijela još jednu titulu za Miss Universe. To je ujedno bila i godina kada je Donald Trump otkupio licencu za ovo takmičenje. Sada je Machado američka državljanka i zbog Trumpovog ponašanja prema njoj podržava Hillary Clinton.

Ubrzo nakon što je osvojila titulu Miss Universe, Machado je dobila na težini, što je prouzrokovalo lavinu uvreda od strane Trumpa. Biznismen je misicu nazivao ružnom, debelom i "Miss Piggy". Kao osnova za vrijeđanje poslužilo mu je i njeno porijeklo te je zvao i "Miss kućna pomoćnica", što je referenca na to da mnoge Latinoamerikanke rade kao kućne pomoćnice u SAD-u.

Vrhunac poniženja bio je kada je Trump doveo reportere da gledaju kako Machado vježba u teretani.

"Imala je 53 kilograma, a došla je do 72 ili 77. Znači, ovo je neko ko voli da jede", rekao je tada Trump.

"Bilo je jako ponižavajuće. Osjećala sam se veoma loše, kao laboratorijski pacov", kaže Machado i dodaje da se sve pretvorilo u cirkus, šalu koja joj je nanijela mnogo bola i da se poslije nosila sa poremećajima prehrane.

Machado je Trump spomenuo i u svojoj knjizi "The Art of the Comeback" iz 1997. godine, kada je rekao da je zbog nje imao puno problema. O njoj je bilo riječi i na predsjedničkoj debati u ponedjeljak, kada je Clinton spomenula kao primjer Trumpovog seksizma.

Misica je navela i da je kao Miss Universe uradila mnogo reklama, od kojih nije dobila ništa, iako je prema ugovoru trebala dobiti 10 posto od svega što uradi kao Miss Universe. Kaže da se bojala Trumpa i da je zbog njega imala problema sa samopouzdanjem.

"Ovo je čovjek koji ne shvata koliku štetu nanosi. Pun je prezira, rasizma i vjeruje da smo inferiornija ljudska bića od njega", kaže Machado i dodaje da Trump nema ni sposobnosti, iskustva, pripreme ni ljudskih kvaliteta da bi bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.