lifestyle
0

Mačka pripitomljena prije više od 9.000 godina

NINA
Francuski istraživači pronašli su na Kipru u jednom grobu iz kamenog doba, pored ostataka ljudskog tijela i kostur mačke, što ukazuje da je ova životinja pripitomljena mnogo ranije nego što se vjerovalo, piše u svom najnovijem broju američki magazin Science.

Istraživači Nacionalnog prirodnjačkog muzeja u Parizu otkrili su ostatke vrlo mlade mačke koja je prije 9.500 godina očigledno namjerno pokopana pored ljudskog bića, čiji spol još nije utvrđen, prenijela je agencija Reuters.

"Uobičajeno je vjerovanje da je mačka prvi put pripitomljena u drevnom Egiptu najkasnije između 19. i 20. stoljeća p.n.e., odnosno prije oko 4.000 godina", objasnio je direktor istraživačkog tima Jean Dani Vigne.

Činjenica da su pokopani jedno pored drugog govori i o postojanju emotivne veze između mačke i čovjeka, a moguće je, također, da je mačka žrtvovana prilikom pokopa u skladu s nekim vjerskim obredom.

Istraživači ističu da na Kipru nije postojala prirodna populacija mačaka i da je, s obzirom na njegovu veliku udaljenost od kopna, mačku na ostrvo donio čovjek.