lifestyle
66

London planira biciklističke staze iznad čitavog grada

Klix.ba
Čuveni arhitekta Norman Foster otkrio je plan mreže biciklističkih staza iznad ulica Londona.

SkyCycle je 217 kilometara duga mreža biciklističkih staza, koja bi trebala biti izgrađena iznad postojećih željezničkih linija, kako bi se omogućio neometan saobraćaj biciklistima.

Stazama, u visini trećeg sprata, moći će se pristupiti putem rampi na više od 200 mjesta. Prva faza radova obuhvatit će potez od šest kilometara, od istočnog Londona do stanice Liverpool Street, a koštat će 362 miliona dolara.

Investitori navode kako gotovo šest miliona ljudi živi unutar planirane mreže, od kojih bi polovini ova staza omogućila dolazak do posla za samo 10 minuta.

Svaka od 10 planiranih ruta može primiti 12 hiljada biciklista u satu. Izgradnja čitave mreže trebala bi trajati nekih 20 godina.

"Biciklizam je jedna od mojih najvećih strasti, a vjerujem da su gradovi u kojima se može šetati ili voziti bicikl, umjesto automobile, mnogo bolja mjesta za život. Da bi poboljšali kvalitet života u čitavom Londonu i ohrabrili novu generaciju biciklista, moramo to učiniti sigurnim. SkyCycle je lateralan pristup pronalaženja prostora u saobraćajnoj gužvi. Korištenjem koridora iznad gradske željeznice, stvorit ćemo mrežu sigurnih biciklističkih staza", izjavio je Foster.

Investitori, Exterior Architecture, Foster + Partners te Space Syntax, navode kako je londonska željeznica izgrađena za parne lokomotive te tako prati konture terena kako bi prirodno smanjila količinu energije potrebne za pogon, što je idealno za bicikliste.