Živi u kampu
1k

Upoznajte simpatičnog mačka Duju sa Korčule, zbog neobičnog sjedenja postao je atrakcija

I. S.
Foto: 24 sata
Foto: 24 sata
Mačak Duje je prije četiri godine stigao na Korčulu, odnosno u kamp Mindel u Veloj Luci. Postao je atrakcija zato što neobično sjedi i izgleda kao da stalno razmišlja o životnim problemima.

"Duje zapravo nije otočanin. Na Korčulu ga je donijela sestra iz Kaštela jer ga je neko bacio u vrt. Bio je malo neobičan s onom svojom njuškom, ali mislili smo da samo ima zečiju usnu. Kako je rastao, počeli smo primjećivati da ima malene uši, kriv nos, razroke oči i zdepasto tijelo", kazala je za 24 sata njegova vlasnica Ana Marija Maričić.

Ubrzo su shvatili da Duje ima posebnu naviku.

"Onda je počeo sjediti. Stalno to radi. Normalno hoda, radi šta već ima raditi i u jednom trenutku sjedne. Ostane tako po petnaestak minuta, gledajući u jednu tačku", dodala je.

Obožavaju ga svi turisti koji stignu u kamp. Slaže se s djecom i drugim mačkama.

Foto: 24 sata
Foto: 24 sata

"Prošlo ljeto se jedan turist preplašio i rekao da zovemo veterinara jer je jednoj mački slomljena kičma. Istrčala sam s recepcije, a ono Duje sjedi u hladu kao da su mu sve lađe potonule", ispričala je.

Jedini problem je taj što ne može hvatati ptice i miševe jer glasno diše. Ipak, Ana Marija kaže da on jede bolje od ljudi.

"Osim svoje hrane, redovno se potajno zavuče u kuću, popne na šporet i otvori poklopac lonca. Naučio je to raditi njuškom. Ako ne uspije, sruši lonac na pod. Ma ne ljutimo se, ko se može ljutiti na njega", rekla je.

Raspitala se o Dujinom zdravstvenom stanju i vjerovatno je riječ o benignom hromosomskom poremećaju.