Prvi ovakav slučaj
181

Nesvakidašnja priča iz Engleske: Pas Coco se liječio od zavisnosti o alkoholu

N. O.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Prvi slučaj liječenja psa od ovisnosti o alkoholu zabilježen je u Engleskoj. Pas Coco navikao se na konzumiranje alkohola zbog bivše vlasnice, a zahvaljujući spasilačkom centru uspio je to prevazići.

Coco, dvogodišnji mješanac labradora, doveden je u spasilački centar Woodside Animal Rescue Trust s još jednim psom nakon smrti njihovog vlasnika.

Osoblje spasilačkog centra reklo je da su psi postali ovisni o alkoholu je njihov vlasnik ostavljao piće prije nego što bi otišao na spavanje. Životinjama je bila potrebna hitna pomoć ubrzo po dolasku jer su patile od napada.

Dok je jedan pas kasnije uginuo, Coco je uspio da se oporavi nakon što je liječen od ovisnosti o alkoholu. Ostao je pod sedativima četiri sedmice kako bi izbjegao napade.

"Željeli bismo da vas upoznamo s najnovijim članom Dunroaminove jedinice za specijalnu njegu, ljupkim dječakom po imenu Coco. Coco je s nama više od mjesec dana, jer mu je od dolaska potrebna intenzivna njega. Njegova priča je tragična i dokazuje koliko je naša jedinica za specijalnu negu vitalna", naveli su iz Woodside Animal Rescue Trusta na Facebooku.

Pojasnili su da drugog psa nisu uspjeli spasiti, kao i da je Coco bio jako loše te da je ubrzo postalo jasno da pati od ovisnosti od alkohola.

"Toliko smo zahvalni što je van opasnosti i što je Coco prestao uzimati sve lijekove te se se počinje ponašati kao normalan pas", naveli su.

Pojasnili su da još uvijek nije spreman za usvajanje i iako se čini da se fizički oporavio, psihički je s vremena na vrijeme još uvijek vrlo anksiozan.