Pronašli utočište
12

Hiljade pasa naseljava Zemlju lutalica: Svaki dobio ime i pravo na život

DP
Skrivena u džunglama Kostarike, nedaleko od prijestolnice San Jose, nalazi se Zemlja lutalica, imanje pretvoreno u utočište za napuštene pse. Susjedi se bore protiv njih i podmeću psima zatrovano meso, ali premeniti aktivisti ne odustaju.

Trenutno u Zemlji lutalica živi više od hiljadu pasa. Mnogi od njih su bili i zlostavljani, iako je većina izbačena na ulicu kako otkriva Lya, jedna od predanih aktivistica zaposlenih u utočištu.

"Puno njih udomili su ljudi koji onda nisu znali što će s njima pa su ih napustili. Ako mene pitate, ovi psi i dalje zaslužuju krov nad glavom i pune želuce. Bez obzira na to koliko je neki pas čangrizav, ovdje će dobiti pažnju i neće biti bezimen", objašnjava Lya za VICE.

Različitih su pasmina i karaktera, ali svaki od njih ima svoje ime. Često iskopavaju rupe po imanju pa Lya ističe da uvijek moraju gledati kuda idu jer vrlo lako mogu nagaziti na nekoga. Dnevno je potrebno 30 vreća hrane teške po 30 kg da bi se psi nahranili, što košta blizu 535 eura ne računajući troškove veterinara i medicinske njege.

Zemlja lutalica je prostran posjed s osam izvora. Nažalost, ne prepoznaju svi plemenitost u radu ovog utočišta. Njihovi susjedi pokušavaju ih otjerati već neko vrijeme. U posljednje vrijeme sve su gori kako otkriva Lya pa su počeli bacati otrovane komade mesa preko ograde. Već je 11 pasa stradalo nakon što su pojeli podmetnuti otrov.

Zakoni koji se tiču dobrobiti i prava životinja u ovoj srednjoameričkoj zemlji još su nazadni. Usprkos neprestanom trudu da se donesu mjere koje će zaštiti pse od zlostavljanja, konkretnih koraka prema tome nije bilo.

"Nedostaje obrazovanja na ovu temu. Uspavljivanje nije rješenje za prekomjeran broj pasa lutalica. Zahvaljujući radu ovog utočišta, nekima smo, u najmanju ruku, uspjeli i promijeniti život. Ponekad ih pronađemo kada je za njih već kasno. Provedu ovdje nekoliko sedmica pa uginu. Barem uginu, a da im se zna ime", kaže Lya. Ona poručuje da će Zemlja lutalica opstati dokle god se nešto ne promijeni u okrutnom načinu ponašanja prema napuštenim psima u Kostariki.