Schonbrunn
9

Bečki zoološki vrt proslavio 20 godina velikih pandi

I. S.
Foto: Tiergarten Schönbrunn/Daniel Zupanc
Foto: Tiergarten Schönbrunn/Daniel Zupanc
Prije tačno 20 godina, sredinom marta 2003. godine, najstariji zoološki vrt na svijetu, Schonbrunn, postao je jedan od nekoliko desetina zooloških vrtova na svijetu u kojima borave velike pande.

Četiri godine poslije u Beču je rođeno prvo mladunče, koje je ujedno postalo i prva prirodno začeta panda u jednom evropskom zoološkom vrtu. Nakon još dva mladunčeta, 2010. i 2013. godine, uslijedilo je neočekivano iznenađenje 2016., kada je ženka Yang Yang donijela na svijet blizance i prvi put bez ljudske pomoći odgojila mladunčad.

Nakon potpisivanja odgovarajućih sporazuma 2003. godine, u bečki zoološki vrt su, uz veliku medijsku pažnju, iz Kine stigli ženka Yang Yang i mužjak Long Hui te su ubrzo postali miljenici posjetilaca i osoblja zoološkog vrta.

Međutim, u skladu sa ugovorom koji je bečki zoološki vrt potpisao sa kineskom organizacijom China Wildlife Conservation Association svih petero mladunčadi je nakon dvije godine vraćeno u Kinu, njihovo prirodno stanište. Ugovori o zajmu pandi iz Kine predviđaju da životinje i njihova mladunčad ostaju vlasništvo te azijske zemlje. Sva mladunčad rođena u Beču su se u dobi od dvije godine stoga uvijek selili u kineske rezervate. U radu rezervata čiji se broj tokom 20 godina saradnje sa 34 povećao na 67, učestvuje i zoološki vrt Schonbrunn.

Osim uzgoja, važan dio saradnje je i razmjena znanja i istraživanja. Stručnjaci iz oblasti zaštite prirode i vrsta su pohađali seminare koji su se održavali naizmjenično u Austriji i Kini. U Schonbrunnu je, naprimjer, zahvaljujući tome otkriveno da se velike pande mogu prepoznati po crtama lica te da zrelost dostižu oko šeste godine. Jedinstvenu priliku za istraživanje pružio je i odgoj blizanaca rođenih 2016. Analiziranjem snimaka kamera došlo se do zaključka da nijedno od blizanaca nije dobilo manje pažnje od prethodnih mladunčadi.

Godine 2016. je preminuo partner ženke Yang Yang u dobi od 16 godina. Njen novi partner, Yuan Yuan, stigao je u Beč u aprilu 2019. Dosad u zoološkom vrtu Schonbrunn nije rođeno nijedno novo mladunče pande.

Napori Kine i njenih partnera, međutim, nisu ostali bez rezultata. Naučnici procjenjuju da se broj divljih velikih pandi u planinskim šumama jugozapadne Kine od 1980. sa 1.100 povećao na 1.900.