Nesvakidašnji podaci
35

Šest činjenica o vagini koje možda niste znali

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vagina predstavlja vanjski spolni organ žene. Iako ljudi uglavnom misle kako znaju sve o vagini, to baš i nije tako, donosimo vam šest zanimljivih informacija za koje možda niste čuli.

Kroz vaginalni kanal prolazi beba prilikom poroda, vagina je ključni organ za seksualno zadovoljstvo kod žena, ona sama sebe čisti, ali ipak mnoge žene ne znaju dovoljno o sopstvenim genitalijama, prenosi The Sun.

U nastavku vam donosimo nekoliko nevjerovatnih činjenica o vagini koje vjerovatno niste znali.

Dužina vagine

Vaginalni kanal je prirodno dubok 3-4 cm, ali se može povećati do 200 posto u toku seksa. Tačnije, šire se gornje dvije trećine vagine, maternica se povlači prema gore i stvara se veći prostor u vagini.

Možda niste rođeni s himenom

Iako određeni broj žena čuva svoju nevinost za prvu bračnu noć, važno je istaknuti kako postoje žene koje se rađaju bez himena. Djevičnjak ili himen je nakupina tkiva u samom otvoru vagine, a njegov izgled može biti različit. No, važno je istaći kako himen mogu oštetiti i tampon i određene vježbe.

Manji klitoris znači i manju šansu za orgazam

Veličina je važna kada je riječ o seksu, ali kada govorimo o ženskom tijelu. Stručnjaci su mjerili 30 ženskih klitorisa, a od deset žena koje su prijavile poteškoće u postizanju orgazma, sve su imale klitorise koji su bili dosta manji i od otvora vagine.

Vulvodinija

"Depresija" vagine medicinski se naziva vulvodinija. Ovo stanje izaziva osjećaj žarenja u bikini zoni, a ponekad stvara i bol uprkos tome što nema znakova infekcije.

Suha i bolna vagina

Vaginalna atrofija se dešava kada vaginalni zidovi postaju tanki i suhi, izazivajući svrab i osjećaj žarenja. Iako ovo stanje može zahvatiti žene svih starosnih grupa, češće pogađa žene u menopauzi zbog manjeg stvaranja ženskog spolnog hormona estrogena.

Prolaps vagine

Uterovaginalni prolaps je stanje u kojem dolazi do toga da vagina i maternica potpuno izađu iz prirodnog ležišta. Iako ovo zvuči potpuno strašno i bolno, nije fatalno.

Vezani članci