Ljubav i veze
0

Pet činjenica o ženskom orgazmu

Klix.ba
Orgazam je rezultat velikog seksualnog zadovoljstva pri kojem dolazi do kontrakcija mišića tijela u kombinaciji sa povećanjem krvnog pritiska. Iako se mnogi informišu o ženskom orgazmu, on je i dalje velika misterija. Eksperti su izdvojili pet činjenica o ženskom orgazmu.

Generalno, većina žena doživljava orgazam samo seksualnim odnosu. Jedna od tri žene doživljavaju orgazme redovno tokom odnosa, a neke ga mogu doživjeti i bez odnosa, ali uz neke aktivnosti koje će je seksualno uzbuditi. Nova istraživanja su pokazala da orgazam svaki seksualni vrhunac bez obzira kako se do njega dođe. Kako žene doživljavaju orgazam nema veze s njihovim mentalnim zdravljem ili emotivnom zrelošću.

Nedostatak snage za dostizanje orgazma znači da nešto nije uredu sa ženom ili njenim partnerom. Žene koje su mogle doživjeti seksualni vrhunac u prošlosti, a sada to više ne mogu, vjerovatno imaju zdravstvenih problema ili na njih djeluju negativni efekti lijekova. Žene koje nikad nisu uspješno doživjele orgazam možda i nisu svjesne šta im je zapravo potrebno da bi ga doživjele.

Petominutna stimulacija klitorisa ili G tačke može rezultirati orgazmom, a nakon toga gotovo da nema šanse za to. Postoje mnogi načini vođenja ljubavi koji mogu pomoći ženi da doživi orgazam. Osim toga, žena je ta od koje to u velikoj mjeri ovisi. Komunikacija između partnera je jako važna, pa žene moraju razgovarati s partnerom.

Geni imaju direktan utjecaj na ženski orgazam. Faktori koje žene nasljeđuju su direktni faktori koji utječu na varijacije orgazma trećine žena.

Mali broj žena jednostavno ne mogu doživjeti orgazam. Oko 10 posto žena svijeta uopće ne mogu doživjeti vrhunac tokom sekualno odnosa. Ovaj fenomen se naziva anorgazmija. Anorgazmija može biti primarna i sekundarna. Primarna je faza u kojoj žene ne mogu doživjeti orgazam na bilo koji način. Sekundarna anorgazmija se odnosi na slučajeve u kojim su žene nekada doživjele orgazme tokom predigre, ali ne i tokom seksualnog odnosa.