Stereotipi
0

Lego mora povući svoju "antiislamsku Star Wars kolekciju"

Klix.ba
Islamska zajednica u Austriji dobila je presudu protiv danskog proizvođača igračaka Lego. Lego će sada morati povući čitav set svojih igračaka koje prikazuju građevine nalik na džamije i vanzemaljce nalik na pretile Arape koji puše nargilu.

Lego je svoj set "Jabba’s Palace" dodao Star Wars kolekciji tokom prošle godine, što je isprovociralo Islamsku zajednicu u Austriji.

Set je namijenjen djeci uzrasta od devet do 14 godina, a prikazuje Jabbu the Hutta u njegovoj jazbini. Jabba, crvoliki negativac pri put se pojavio u filmu "Return of the Jedi" iz 1983. godine, a živi u građevini nalik džamiji, punoj raketa i automatskog oružja. Također, puši nargilu, a princezu Leiu drži kao svoju ličnu robinju.

"Ovakvo nešto ne pripada dječijim sobama. Set je pedagoški dinamit i prikazuje muslimane kao teroriste. Jabba je prikazan kao terorista koji puši nargilu i ubija svoje žrtve", izjavila je Melissa Gunes, glosnogovornica Turske kulturne asocijacije (TCA) u Austriji. Kritičari tvrde da postoji i velika sličnost između Jabbine palače i Aja Sofije u Istanbulu. Od Lega je zatraženo da odmah povuče proizvod sa tržišta.

Lego je, naravno, odbio zahtjev. Insistirali su na tome da je proizvod samo vjerna reprodukcija situacije iz filma. "Ne vidimo razlog da ga povučemo sa tržišta, samo smo pratili film", saopćili su iz kompanije.

Ipak, sada su pristali da prestanu sa proizvodnjom ovog seta sa početkom 2014. godine. Odluka je uslijedila nakon sastanka čelnika Lega sa čelnicima turske zajednice. "Zahvalni smo i čestitamo Legu na odluci da povuče 'Jabba's Palace' iz proizvodnje", izjavio je Birol Killic, predsjednik TCA.

Iz Lega nisu željeli komentarisati odluku, a nema ni objašnjenja zašto set nije odmah povučen.