Obratite pažnju
16

Znate li koliko često trebate prati peškire? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

I. S.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mnogi od nas nisu svjesni činjenice da peškiri mogu sadržavati istu količinu bakterija koja se nalazi na četkama za toalet. Znate li koliko često biste ih trebali prati?

Bakterije mogu dovesti do ozbiljnih problema s kožom, koji uključuju gljivične infekcije, akne i osip. Kako biste smanjili rizik od navedenog, peškire perite nakon tri ili četiri upotrebe.

Imajte na umu da peškire nikada ne biste trebali ostavljati skupljene, odnosno zgužvane zato što se vlaga neće moći osušiti i bakterije će se brzo početi razmnožavati.

Najvažnije je da peškire perete na visokim temperaturama kako bi se ubile sve bakterije, ali i kako ne oni bi imali neugodan miris. Preporučuje se pranje na temperaturi od 60 stepeni, a ako nakon toga ne budu mirisali, operite ih na 90 stepeni.

Vlakna peškira se vremenom postepeno raspadaju. Ako više ne upijaju vodu kao nekada, vrijeme je da ih bacite i zamijenite novim. Ukoliko ni ova metoda ne pomaže, postoji trik koji uključuje dva dobro poznata sastojka - alkoholno sirće i sodu bikarbonu.

Soda će neutralizirati sve neugodne mirise, a sirće će otopiti svu prljavštinu i bakterije. Može se upotrijebiti svaki sastojak posebno, a mogu se i kombiniovati u pranju.