Kuća i ured
298

Vrtić u Kopenhagenu osmišljen na osnovu dječijih crteža

Klix.ba
Danska kompanija COBE osmislila je izgled vrtića u Kopenhagenu na osnovu dječijih crteža.

Raznolike kućice spojene tako da čine jednu cjelinu izgledaju kao karikatura posebno zbog svojih izduženih krovova. Međutim, upravo tako su svoj vrtić zamislila djeca čije su radove arhitekti pratili.

Vrtić Frederiksvej je najveća ustanova tog tipa u Kopenhagenu, a firma COBE je 2011. godine pobijedila na konkursu za njegov dizajn u saradnji sa kompanijom Preben Skaarup, inžinjerom Sørenom Jensenom i konsultantima.

Nazvana po svojoj lokaciji ova neobična zgrada sastoji se od 11 blokova u obliku kućica koje se prostiru pored dvije zimske bašte.

"Radili smo na kreiranju jednostavnog izražaja, kao karikature koja ilustruje kako djeca crtaju kuće", kazao je arhitekta Dan Stubbergaard za magazin Dezeen. "Krov je primjer toga, a prozori su pažljivo dizajnirani da izgledaju kao bez okvira".

Unutar ove zgrade se nalaze kuhinja, spavaće sobe, igraonice i prostorije za presvlačenje beba. Zidovi su osmišljeni tako da prirodno svjetlo neometano ulazi u prostorije, a tu su i dodatni prostori za smještanje kolica, igračaka i alatki.

Dva atrija u centru kompleksa povezuju različite spratove i zajedničke prostorije. Ovi hodnici su istovremeno i centralno mjesto okupljanja gdje se održavaju grupne aktivnosti. Posebna pažnja posvećena je sigurnosti djece.

"Današnja tendencija je gradnja sve većih vrtića, ali nama je važno kreiranje intimnog prostora u kojem djeca mogu razvijati svoje male svjetove jer u vrtiću provode veliki dio svog dana", kazao je Stubbergaard.

Dodao je da različite prostorije služe za različite aktivnosti djece u toku svakog godišnjeg doba kako bi ona razvila kreativnost.

Kompanija COBE je aplicirala za gradnju sličnog projekta nazvanog "selo za djecu", također u Kopenhagenu.