Kuća i ured
0

"Veni, Vidi, Viking" postavka u Bela Vida galeriji

Klix.ba
(Foto: Amer Kapetanović)
Kada se radi o uređenju enterijera, stav "manje je više" nigdje nije toliko prisutan kao u stilu nordijskih zemalja, prvenstveno Švedske. Bez mnogo "galame", skandinavski stil uređenja i njegovi dekorativni elementi došetali su na naše tržište kroz sarajevsku Bela Vida galeriju i novu postavku "Veni, Vidi, Viking". Postavku je otvorio ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg.

"Ovo je velika ideja, ne samo zbog toga što omogućava da se domaći posjetioci upoznaju sa tradicijom drugih zemalja, već istovremeno promovira trgovinu i poslovanje između BiH i Švedske, što je bitan dio moje misije na poziciji ambasadora Švedske u ovoj izuzetno lijepoj zemlji. Naši domaćini prikazuju skandinavski dizajn koji je u velikoj mjeri inspirisan prirodom, što i ja ovdje potvrđujem", rekao je Hedberg na otvaranju.

Bela Vida galerija je otvorena početkom februara ove godine u Importanne centru u Sarajevu i predstavlja urbano odmaralište i shopping zonu u kojoj se mogu riješiti svi problemi u vezi s uređenjem i dizajniranjem doma. U okviru unaprijed definisanih mjesečnih tema, stručni tim Bela Vida galerije kreira postavku koja je interpretacija stilskog uređenja jedne ili više država i noviteta u svijetu dizajna enterijera.

Supruga švedskog ambasadora Christina Hedberg je učestvovala u kreiranju postavke koja predstavlja njenu zemlju, tako da Bela Vida ima jedan autentičan švedski kutak.

Svečanom predstavljanju postavke prisustvovala je i ambasadorica Španije Marija Aurora Mejia Eraskvin, čija zemlja je u okviru programa "Korakom španske salse" bila predstavljena na samom otvaranju Bela Vida galerije u februaru.

Kompanije koje su predstavljene kroz "Veni, Vidi, Viking" postavku su: FEF, Urban, Alfemo, Saplast, CBB, Ciklo Centar, Vicko, Orange Plus, ABV sistem, Re:Design, Vinditip, Buybook i Eupal. Na postavci su i unikatno ogledalo umjetnice Dijane Vejo, fotografija švedske šume Amera Kapetanovića i umjetnička slika Lejle Porobić. Dio Bela Vida postavke se nalazi u holu Importanne centra, gdje je na kreativan način predstavljen eksterijer.

Postavka je za javnost otvorena do 7. juna, kada će je zamijeniti nova pod nazivom "Lavanda Provanse".