"Novi medij"
39

U Las Vegasu se gradi arena u obliku ogromne kugle, projekat je vrijedan 2,2 milijarde dolara

D. J.
Foto: Instagram
"MSG Sphere" naziv je arene vrijedne 2,2 milijarde dolara koja se trenutno gradi u Las Vegasu u Nevadi, a očekuje se da će biti gotova 2023. godine.

Arena je visoka 110 metara i i širok 157 metara. Publika će imati priliku uživati u izvedbama na najvećem 16K LED zaslonu ikad napravljenim, impresivnom zvuku i vibrirajućim sjedalima.

Također će moći doživjeti vjetar, mirise i promjene temperature koje idu uz ono što se prikazuje na ekranu.

Planirano je da arena radi 365 dana u godini i trebala bi donijeti stotine miliona dolara lokalnom gospodarstvu.

Dvorana sa 17.500 sjedala prvotno je trebala biti otvorena 2021. godine, ali je izgradnja obustavljena u aprilu 2020. zbog pandemije.

Osim oblika koji iz daljine izgleda kao velika košarkaška lopta, ono što izdvaja objekt je tehnologija koja će biti korištena.

"Unutar sfere, publika će biti zadivljena najvećim 16K LED zaslonom na svijetu. Ovaj zaslon će imati najveću razlučivost na svijetu koja je nekoliko puta oštrija od bilo čega što danas možete iskusiti", rekao je Lucas Watson, predsjednik MSG Sphere, na konferenciji za novinare.

"Naša misija je predstaviti potpuno novi medij koji će otključati zajednička iskustva o kojima ljudi nisu ni sanjali", rekao je Watson.

"Surađujemo s umjetnicima i kreatorima svjetske klase kako bismo ovo oživjeli. Nadamo se da ćemo Las Vegas učiniti rodnim mjestom novog medija", zaključio je Watson.

Sfera bi trebala biti otvorena u septembru ove godine.