Izbor je šarolik

Sok od ruže, umjesto cvijeta: Izdvajamo 10 made in BiH poklona za Dan zaljubljenih

I poklon za Dan zaljubljenih može biti zanimljiv ili korisan (Foto: Instagram)
I poklon za Dan zaljubljenih može biti zanimljiv ili korisan (Foto: Instagram)
I. B.
13.02.2023. u 10:13

Bliži se 14. februar, datum koji se u svijetu obilježava kao Dan zaljubljenih. Mnogi će doći u iskušenje da odaberu bombonjeru ili buket crvenih ruža, što je već klasika. Međutim, pokloni za ovu priliku mogu biti i drugačiji, a ideju možete pronaći i među malim lokalnim preduzećima u BiH.

Valentinovo u BiH nije dan na koji se gleda pretjerano blagonaklono, međutim, on je već odavno postao trend i u našoj zemlji, a neki mu se - većinom omladina ili oni koji su "zaljubljeni u ljubav" - jako raduju, te ga zato odluče i obilježiti.

Shodno tome, nisu nepoznati ni brojni aranžmani u kafićima i hotelima, ulični prodavači cvijeća, kao ni pokloni napravljeni upravo s motivima čiji je naglasak na ovom danu.

Svake godine za 14. februar se najčešće biraju cvijeće, slatkiši i plišane igračke, iako ne izostaju ni oni skupocijeni pokloni. Ipak, sigurni smo da u ovom slučaju ne mora prevladavati niti jedno niti drugo. Može to biti nešto drugačije, korisno, ukusno, ali i ono što će vašoj voljenoj osobi ostati u pamćenju.

Neke od takvih poklona pronašli smo i u ponudama bh. preduzeća, a osim što smo sigurni da ćete nekoga uspjeti obradovati, na ovaj način ćete "pogurati" i one koji ovako zarađuju džeparac.

Šolja za slađi čaj ili kafu

Jutro može započeti lakše i slađe uz omiljeni čaj ili kafu u preslatkim šoljama i fildžanima koje smo pronašli na profilu Mima. Od različitih veličina, oblika, a zatim i natpisa, omiljenih likova iz crtanih filmova i drugih naslikanih motiva, ovo posuđe izgleda kao stvoreno za mali znak pažnje. Možete ih kupiti u njihovom dućanu na Baščaršiji, ali i naručiti putem Instagrama i dobit ćete ih i jako lijepo upakovane.

Umjesto cvijeta, može i sok od ruže

Sok od ruže, umjesto cvijeta. Zašto ne? Ako želite iznenaditi osobu koja je ljubitelj zdrave hrane ili prirodnih sokova, sigurni smo da nećete pogriješiti s jednom takvom slasticom. Na profilu Sherbetlooka pronašli smo neke od prirodnih sokova - ružu, lavandu, zovu, nanu, ali i one od raznih voćki. Ukoliko, pak, želite da vaš poklon bude obimniji, ovdje možete kreirati i paket s nekoliko različitih proizvoda.

Za opuštenu atmosferu - svijeća

Bez obzira birate li poklon za osobu koja je zaljubljenik u dekorativne ukrase za svoj dom ili nekoga ko voli uživati u opuštenoj, kućnoj atmosferi, idealan poklon može biti i svijeća od prirodnog sojinog voska. Na profilu Ignis Candle pronašli smo svijeće nastale iz kalupa koji su kao stvoreni za Dan zaljubljenih, a sigurni smo da će se odlično uklopiti u svaki interijer. Također dolaze lijepo zapakovane te ćete i na tom polju imati jednu brigu manje.

Za prvu bradu grada

I muškarci imaju svoju "kozmetiku", a iako mislimo da se ona sastoji isključivo od kreme za lice i gela za kosu, to je daleko od istine. Pripadnici muškog spola poseban značaj pridaju adekvatnoj njezi svoje brade. Na profilu Bradokratije pronašli smo neke od preparata koji im u tome mogu i pomoći - balzam, serum, losion ili čak cijeli set. Najbolja stvar je ta što su, osim made in BiH, proizvodi organski, prirodni i ručno rađeni.

Mirišljava "hrana" za kožu

Neki od idealnih ženskih poklona tiču se njege kože. Gotovo smo sigurni da niti jedna pripadnica nježnijeg spola neće odoljeti prirodnim mirišljavim puterima, losionima i sapunima za tijelo. Bez obzira voli li intenzivne ili slabije mirise, lavandu, kafu, đumbir ili, pak, cvjetne note, sigurni smo da ćete na stranici Shebek beauty pronaći nešto što će se svidjeti osobi do koje vam je stalo. I, da. Njihovi proizvodi izgledaju poput najukusnijih kolača.

Nema greške s dobrim novčanikom ili torbom

Ukoliko se dvoumite oko kvalitetnog i većeg poklona, gotovo nikada ne možete pogriješiti sa dobrom torbom ili novčanikom. Bez obzira želite li iznenaditi muškarca ili ženu, ovo je elegantan i pravi izbor. Na profilu domaćeg brenda Helenas pronašli smo neke od modela rađenih od stopostotne kože, koji su zaista vrijedni pažnje.

I kaktus može biti romantičan

Ako ipak želite ostati odani cvijeću, no željeli biste nešto drugačije od ruže ili uobičajenih buketa, možda ideju pronađete na stranici Katkus shop. Brend se bavi prodajom malih kaktusa i sukulenata u ručno obojenim glinenim saksijama. Kaktus dolazi u simpatičnom pakovanju sa čestitkom, a sve i da ga do danas niste smatrali najromantičnijom biljkom, sigurni smo da ćete sada promijeniti mišljenje.

Da cvijeće traje vječno

Zanimljiv poklon za ljubitelje cvijeća, a pogotovo one koje bi ga vječno voljeli sačuvati, pronašli smo na Instagram profilu Tuliparija koji je novi na ovoj društvenoj mreži. Vlasnica ovog malog biznisa izrađuje cvjetne okvire od nečijih buketa, trudeći se sačuvati tako drage uspomene. Bilo da ćete dostaviti svoje cvijeće ili izbor prepustiti njoj, sigurni smo da ćete dobiti pravo malo umjetničko djelo.

Komad ručno rađenog nakita

Poznato je kako gotovo svaka dama voli nakit, no nekada to ne moraju biti skupocijeni komadi, već oni koji su unikatni ili sa posebnim značenjem. Na profilu Doxx pronašli smo neke zaista posebne detalje, napravljene od nehrđajućeg čelika. Nakit se može kombinovati i uz dnevne i večernje varijante, a najbolja stvar je što dolazi po pristupačnim cijenama i lijepo upakovan.

I ljubav i tradicija

Za ljubitelje tradicionalnih rukotvorina, u ovom slučaju bakroreza, poseban poklon pronaći ćete u kazandžijskoj radnji Hidić na Baščaršiji. Istina je da se ovim poslom bave već dugi niz godina, no predmeti u kojima su spojili tradiciju i romantične poruke je nešto čemu će se sigurno obradovati svi koji kući vole meračiti uz pravu bosansku kahvu, ali i oni kojima su neki od najpoznatijih predmeta bh. kulture, omiljeni suveniri.

Izabrati samo dio poklona na društvenim mrežama, a posebice Instagramu, koji je preplavljen profilima različitih malih biznisa, bio je jako težak zadatak.

Tamo se nalazi još more nečijih vrijednih rukica čiji su radovi jedinstveni i vrijedni pažnje, a vjerujemo da će neki od njih moći olakšati i vaš izbor pri kupovini malog znaka pažnje za dragu osobu.

91