Kuća i ured
0

Renzo Piano dizajnirao savršeno funkcionalnu mikrokuću

Klix.ba
Čuveni talijanski arhitekt Renzo Piano, čuven po dizajniranju najveće zgrade u Evropi, londonskog Sharda, sada se vratio korijenima i napravio potpuno funkcionalnu mikrokuću.

Piano je u samo šest kvadratnih metara smjestio kuhinju, kupatilo, krevet, pa čak i ostavu.

Malena drvena struktura nazvana je Diogene i trenutno je postavljena u Vitra Campusu u Njemačkoj.

U prednjem dijelu kuće nalazi se dnevna soba, odvojena od kupatila i kuhinje u pozadini. Kuća ima poseban sistem za prikupljanje vode, a energiju dobija iz solarnih ploča. Košta blizu 20 hiljada eura, a napravila ju je firma Renzo Piano Building Workshop.

Radi se o jednoj od jedinstvenih arhitektonskih struktura izgrađenih posebno za Vitra Campus koji je napravila kompanija za proizvodnju namještaja Vitra, kako bi ga koristila za izlaganje arhitektonskih dostignuća.

Piano je mikrokuće počeo dizajnirati '60-ih godina, a nakon što je ideja 2009. godine objavljena u arhitektonskom magazinu Abitare, predsjednik Vitre, Rolf Fehlbaum, angažovao je Piana.

"Ova malena kuća je konačan rezultat dugog putovanja djelimično vođenog željama i snovima, ali i tehničkim i naučnim pristupom", rekao je Piano i smatra da se kuća može koristiti kao vikendica, maleni studio ili ured.