Kuća i ured
0

Prodaje se kuća u kojoj je pisao nobelovac Rudyard Kipling

Klix.ba
Kuća u kojoj je britanski nobelovac Rudyard Kipling napisao neka od svojih najpoznatijih djela stavljena je na prodaju.

Kuća u Tisburyju u engleskom Wiltshireu bila je dom Kiplingovih roditelja više od 20 godina. Iako je pisac, koji je 1907. godine nagrađen Nobelovom nagradom za književnost, živio u Sussexu, roditeljski dom mu je bio mjesto u kojem je crpio inspiraciju.

Često bi dolazio kod roditelja, gdje je pronalazio potreban mir za pisanje svojih djela. Kuća sa pet soba i vlastitim terenima za tenis i kriket na prodaju je za milion i 100.000 eura.

Sagrađena je sredinom 19. stoljeća, a Kiplingovi su je kupili po povratku u Veliku Britaniju iz Indije, gdje su dugo živjeli i gdje se Rudyard rodio.

Vjeruje se da je nobelovac upravo u toj kući napisao svoj roman "Kim" koji kritičari smatraju njegovim najboljim djelom.

Kuća je stavljena na prodaju baš u vrijeme kada su akademici u SAD-u otkrili 50 neobjavljenih Kiplingovih radova napisanih dok su se pisac i njegova supruga bezuspješno pokušavali skrasiti u Americi.

Kipling je bio prvi pisac s engleskog govornog područja koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Imao je 42 godine i još uvijek se smatra najmlađim nobelovcem.