Obratite pažnju
4

Pet stvari u vašoj kuhinji koje bi trebali češće čistiti ili mijenjati

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kako bi kuhinja svakodnevno bila čista, neke predmete poput spužvica za pranje suđa trebali biste češće mijenjati. To je zato što su spužvice jedno od mjesta na kojima se bakterije najćešće razmnožavaju.
Zato je važno da ih svakodnevno održavate i po potrebi mijenjate.

Spužvice

Iako vam pomažu u čišćenju, spužvice također mogu širiti bakterije. Zbog toga se njihova zamjena preporučuje jednom sedmično.

Daske za rezanje

Sirovo meso, povrće i mnoge druge nasumične namirnice obično dospiju na dasku za rezanje. Također, noževi koje koristite stvaraju ureze i brazde na sebi, koji s vremenom postaju leglo bakterija. Pravilo je da ih zamijenite barem jednom godišnje.

Posude za led

Mirisi iz zamrzivača upijaju se u posude i tako se prenose na led. To može utjecati na okus leda, koji, ovisno o tome što držite u zamrzivaču, može imati čudan okus.

Drveni pribor

Drvene kašike i slično suđe poroznije je od onog izrađenog od drugih materijala, pa ih je važno zamijeniti ako nastanu pukotine ili zadrže jake mirise i mrlje koje se ne mogu ukloniti.

Aparati za kafu

Mnogi ljudi odbacuju preporuke proizvođača o redovitom čišćenju aparata za kafu. Međutim, ako to ne učinite, možda pijete više od mljevene kafe. Kalcij se nakuplja, a plijesan i kvasac mogu rasti u spremniku za vodu. Osim čišćenja vanjskog dijela aparata za kafu, nemojte zanemariti čišćenje spremnika za vodu.