Brzo će uvenuti
44

Ovo su najgora mjesta za biljke u kući, sigurno neće uspjeti

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ako primijetite da listovi biljaka postaju tamniji na rubovima ili gube živost, to može biti znak da su ugrožene i da neće dugo potrajati.

Važno je osigurati im odgovarajuće uvjete kako bi zadržale svoju vitalnost.

Najbolje je izbjegavati postavljanje biljaka na mjesta koja su izložena propuhu ili na područja gdje će biti izložene naglim promjenama temperature.

Držite ih dalje od vrata i prozora koji se često otvaraju tokom hladnijih razdoblja, kako bi bile zaštićene od naglih temperaturnih razlika.

Biljke osjetljivo reagiraju na promjene u okolini, što se može očitovati kroz žutilo ili tamnjenje lišća. Stoga je bitno osigurati stabilne uvjete okoline kako bi biljke ostale zdrave i lijepe.

Sobne biljke vole temperaturu zraka između 18 i 23 stepeni, ali svaka nagla promjena temperature može im nanijeti štetu.

Ako primijetite da su prozorske daske slabo izolirane, preporučljivo je maknuti biljke s tih mjesta tokom hladnijih razdoblja godine, držeći ih podalje od često otvorenih vrata i prozora, uključujući i vrata terase.

Iako se možete poslužiti prozorskim jastucima kako biste spriječili hladan propuh ispod prozora, sigurnije je premjestiti biljke s prozorske daske tokom zimskih mjeseci.

Tokom ljeta, izbjegavajte izlaganje biljaka direktnom puhanju zraka iz klima uređaja i ventilacijskih otvora, što može biti slično negativnom učinku propuha zimi.

Osim niskih temperatura, visoka temperatura također može naštetiti biljkama pa lišće postaje smeđe. Bolje je biljke držati podalje od izvora topline poput električnih šporeta, kamina i električnih uređaja poput sušilica i frižidera.

Isto tako, izbjegavajte postavljanje biljaka u blizini grijalica i ventilacijskih otvora koji pušu suhi zrak, te ih smjestite dalje od radijatora kako bi ih zaštitili od štetnog učinka suhog zraka.

Ako su na direktnom suncu na prozorskoj dasci čitav dan, moguće je da će im to smetati, stoga provjerite kakvo im je stanje kroz nekoliko dana. Nekima paše, no treba pronaći optimalno mjesto gdje će se lijepo smjestiti.