Kuća i ured
34

Ovako izgleda Dragonfly, farma budućnosti

Klix.ba
Belgijski arhitekt Vincent Callebaut je dizajnirao futuristički samoodrživi visoki kompleks s dva tornnja koji bi proizvodnju organske hrane smjestio u srce New Yorka.
Futuristička urbana farma sa 132 sprata nazvana je "Dragonfly" zbog njenih unikatnih stakleno-čeličnih krila koja se šire u nebo. Ova bi građevina svoje mjesto našla na otoku Roosevelt (Roosevelt Island), uskom dijelu zemlje u njujorškoj Istočnoj rijeci (East River). Kompleks bi ponudio urbani prostor za uzgoj stoke, peradi i 28 različitih vrsta žitarica.

Na dnu kompleksa bi bila smještena plutajuća pijaca na kojoj bi se prodavali organski proizvodi.

Prema riječima Callebauta, tornjevi bi bili samoodrživi, a sakupljali bi i sunčevu energiju, kao i energiju vjetra, kako bi se njihova unutrašnjost zagrijavala i hladila. Biljke, koje bi bile s vanjske strane strukture, prikupljale bi kišnicu, a otpad iz domaćinstva bi se koristio kao đubrivo.

"Cilj je vratiti agrikulturu i prirodu u gradove, tako da do 2050. godine imamo zelene, samoodržive gradove gdje ljudi žive u harmoniji sa svojim okruženjem", rekao je Callebaut.

Iako se njegova farma čini kao naučna fantastika, to ipak nije tako s obzirom na urbanizaciju šitom svijeta. U Tokiju postoji Urbana farma Pasona, koja ima devet spratova. U njoj zaposlenici uzgajaju hranu u specijalnim prostorijama.

Cellebaut treba pronaći kupca svog koncepta u SAD-u, a u međuvremenu je dobio ideju za izgradnju nebodera farme u Shenzhenu u Kini, koja bi imala vrtove, stanove, poslovne prostore, prostor za rekreaciju i slično.