Inspirativan enterijer
5

Nestvarne kuhinje iz filmova koje bi svako poželio u svom domu

A. B.
Foto: Town and Country
Foto: Town and Country
Američka producentica i rediteljica Nancy Meyers nedavno je na Instagramu postavila fotografiju svoje kuhinje i time privukla veliku pažnju svojih pratilaca. To ipak nije nikakva slučajnost s obzirom na to da je upravo ova dama zaslužna za kadrove koje pamtimo i maštamo da jednom u njih kročimo.

Town and Country je donio priču upravo o kuhinjama koje se pojavljuju u poznatim filmovima, a koje svojim nestvarnim dizajnom inspirišu sve one ljubitelje ove umjetnosti koji izdvajaju bogatstvo na uređenje ovog dijela kuće.

U filmovima čija je ona autorica primjetno je da je svaka kuhinja upotpunjena prigodnim detaljima poput zdjele sa svježim voćem na stolu, a dekoracija njenog kutka za kuhanje i ručanje u Los Angelesu najviše podsjeća na onaj iz filmskog ostvarenja "Something's Gotta Give", a o čemu će biti više riječi kasnije.

Također, ona uređenju kuhinje daje poseban šarm i bezvremenost jer su one prostrane, ali i prijatne za boravak i sa taman toliko nereda da djeluju dostižno.

Baby Boom (1987)

Ovaj film je zaista bio ispred svog vremena. Naime, osim toga što šalje snažnu feminističku poruku, u njemu su primjetni i kadrovi organske hrane, a kuhinja je također priča za sebe.

Baby Boom (1987), Foto: Town and Country
Baby Boom (1987), Foto: Town and Country

Puderplavi elementi ukrašeni kariranim zavjesama odražavaju duh 80-ih, ali tu su prisutne i zdjele s voćem, kao i daska za sječenje i serviranje koja se rado i danas upotrebljava.

Father of the Bride (1991)

Ovaj film je zapravo interesantna priča praćena adekvatnim ambijentom u dopadljivom predgrađu.

Father of the Bride (1991), Foto: Town and Country
Father of the Bride (1991), Foto: Town and Country

Za razliku od monotonih i sterilnih kuhinja koje imamo priliku vidjeti u modernim filmovima, u ovom ostvarenju je ukrašena bakarnim posuđem koje visi s pregrade, a poseban pečat daju Windsor stolice (antičke drvene stolice).

Something‘s Gotta Give (2013)

Kadrovi iz ovog filma koji je već spomenut na početku teksta snimljeni su na plaži u Hamptonu.

Something's Gotta Give (2013), Foto: Town and Country
Something's Gotta Give (2013), Foto: Town and Country

Ovdje je primjetna prostrana kuhinja s dva ostrva i pećnicom, kao i policama koje su ukrašene bijelim porcelanom.

The Holiday (2006)

U ovom filmu imamo priliku ponovo vidjeti puderplave kuhinjske elemente, ali ovaj put u "ušuškanom" domu koji pripada glumici Iris. Iako kuhinja nije dovoljno velika da bi u nju moglo stati i ostrvo, u jednom uglu nalazi se odlična zamjena u vidu nehrđajućih kolica za dostavu obroka u restoranima.

The Holiday (2006), Foto: Town and Country
The Holiday (2006), Foto: Town and Country

Osim njih, u ovom prostoru se izdvaja i starinska peć iznad koje je smješteno posuđe.

It‘s Complicated (2009)

Riječ je o filmu koji je okupio isti tim autora kao i "Something's Gotta Give". Glavna glumica Jane je vlasnica pekare u Santa Barbari i samim tim postaje logično da njena kuhinja bude prvoklasna.

It's Complicated (2009), Foto: Town and Country
It's Complicated (2009), Foto: Town and Country

Kuhinjsko ostrvo je upotpunjeno dugačkim postoljem od mermera, a interesantan detalj su stolice od ratana koje cijelom prostoru daju duh Južne Kalifornije.

The Intern (2016)

Kako bi kreirala idealan dom za glavnu glumicu koja radi u Start Up kompaniji (Anne Hathaway), Meyers se odlučila za bijele pločice koje podsjećaju na podzemnu željeznicu, zatim, tu su i otvorene police i golublje plavi ormarići s ladicama.

The Intern (2016), Foto: Town and Country
The Intern (2016), Foto: Town and Country

Naravno, sve je propraćeno adekvatnim, modernim osvjetljenjem.

Za kraj, pogledajte kako izgleda i kuhinja Nancy Meyers koja ima dva ostrva, jedno je od mermera okruženo stolicama, koje služi za brzo posluženje, a drugo za pripremu hrane.

Prostor je osunčan, a u jednom uglu je primjetna dupla pećnica koja kao da čeka da glavna glumica ušeta u kadar.