Uređenje enterijera
3

Nekoliko jednostavnih načina da svoj dom učinite zdravijim

N. O.
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Zbog količine vremena koje provodimo u svom domu, posebno u uslovima pandemije, izuzetno je važno koliko je zapravo okruženje prilagođeno nama i našem zdravlju, a uz nekoliko trikova koje donosimo u nastavku možete unaprijediti vazduh, osvjetljenje i općenito prostor učiniti zdravijim.

Tokom pandemije naši stanovi i kuće postali su središte našeg radnog i društvenog života, kao i prostor za spavanje i opuštanje. Provođenje toliko vremena među četiri zida natjeralo je mnoge da ponovno procijene šta od njih želimo, a u doba Instagrama i online kupovine, nikad nije bilo lakše isprobati najnovije trendove kućnog dekora.

Međutim, dok pokušavamo isprobati najnovije ideje, možemo zaboraviti uzeti u obzir koliko dizajn naših domova može utjecati na naše mentalno i fizičko zdravlje.

Od kvalitete svjetla i zraka u vašem domu do boja na zidovima i teksture posuđa, postoji mnogo malih stvari koje mogu drastično utjecati na cjelokupno zdravlje. Bez obzira na budžet i uslove, trebate obratiti pažnju na sljedeće:

Odaberite prave boje

Bez obzira koliko dobro izgledalo na Instagramu, najnoviji trendovi u enterijeru možda neće biti od najveće koristi za vaše zdravlje.

Duboke, tamne boje vrlo su popularne u svakom trenutku i proizvode odlične fotografije. Ali tamni zidovi sprečavaju svjetlo da dopire u prostoriju pa vam je potrebno više električnog svjetla koje može poremetiti san.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Stručnjaci preporučuju da pokušamo pristup ekološke ravnoteže koji sugeriše da dobro reagujemo na boje s kojima smo prethodno imali pozitivna iskustva, a većinu čine boje koje nalazimo u prirodi.

Plava nas podsjeća na hladne bazene vode, dok je zelenilo okrepljujuće. Boje poput žute su toplije i društvenije jer nas podsjećaju na sunce i ljetne usjeve. Nijanse crvene i narandžaste stimuliraju i podsjećaju nas na zrelo voće i bobice.

Promijenite osvjetljenje

Svjetlo je jako važno u prostoru kojem boravimo. Svjetlost ne samo da se povezuje s dobom dana, godišnjim dobom i krajolikom, već nam pomaže i u stvaranju uravnoteženog cirkadijalnog ritma - reakcije našeg tijela na svjetlo i tamu tokom 24 sata koja utječe na naše raspoloženje i ponašanje.

Naše tijelo oslobađa određene hormone poput melatonina i serotonina - hormone za spavanje i buđenje - na koje veliki utjecaj ima izlaganje svjetlosti. Što smo više izloženi prirodnom svjetlu i što je mekše svjetlo na koje nailazimo uveče, naš cirkadijalni ritam će biti uravnoteženiji, pripremajući nas za san.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

U našem modernom urbanom okruženju 90 posto života provodimo u zatvorenom prostoru, što znači da se oslanjamo na električno osvjetljenje koje može biti jako energično i stimulativno i poremeti naš cirkadijalni ritam.

Promjena noćnog svjetla u sijalicu koja mijenja boju pomoći će vam da se opustite noću, a upotreba noćnog budilnika koji mijenja boju dobra je za prirodnije buđenje.

Obratite pažnju na biljke

Ljudi imaju urođenu privlačnost prema prirodi, a njeno unošenje u prostor može podrazumijevati stvarne biljke, a može se odnositi i na prirodno svjetlo, svjež zrak i korištenje prirodnih boja, tekstura i uzoraka.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Prirodni svijet na ljude utječe snažno, pa unošenje ovih karakteristika u vaš dom može nas stimulirati i dati dodatnu energiju, kao i način da se smirimo i opustimo.

Dodavanjem biljaka u sobu možemo se odmah osjećati smirenije i sigurnije. Osim što poboljšavaju naše mentalno blagostanje, biljke mogu ukloniti toksine iz zraka oko nas te promijeniti temperaturu i vlagu unoseći i ispuštajući vodu.

Kvalitet zraka je važan

Postoje statistički podaci da kvaliteta zraka može biti dva do pet puta lošija u zatvorenom prostoru nego na otvorenom, a mi smo na to navikli.

Kako moderne zgrade postaju sve zapečaćenije PVC prozorima i unose sve toksičnije umjetne materijale, kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima se smanjila. Većina ovih toksina potpuno je bez mirisa, što znači da često ne shvaćamo da ih udišemo.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Mjerači kvalitete zraka mogu biti skupi i teško ih se dohvatiti, zbog čega možete samo obratiti pažnju na mirise u vašem domu koji bi mogli ukazivati ​​na prisutnost vlage ili plijesni.

Također je važno osigurati da često provjetravate svoj dom. Jednostavne stvari poput čestog otvaranja prozora i provjere rada filtera i ventilatora mogu napraviti veliku razliku.