Radnici na 15 metara visine
0

Kancelarije u poslovnoj zgradi u Kopenhagenu lebde u zraku

Sarajevo-x.com
Spektakularni poslovni prostori u hipotekarnoj banci Nykredit u Kopenhagenu, koji izgledaju kao da su zaustavljeni u zraku, daju novo značenje poslovnim sastancima na visokom nivou.

Sobe za sastanke postavljene na 15 metara visine izgledaju kao da lebde u zraku zahvaljujući smjelom dizajnu. Privatne konferencijske dvorane u zgradi Nykredit u glavnom gradu Danske smještene su u viseće kutije od drveta.

Staklena desetospratnica jedna je od najvećih poslovnih zgrada u Kopenhagenu, a smještena je na slikovitoj gradskoj rivi.

"Najupečatljiviji dio arhitekture zgrade su tri lebdeće sobe za sastanke. Zgrada također ima staklene liftove, balkone i istureno stepenište, koji stvaraju dojam otvorenog i prostranog radnog okruženja", pojašnjava glasnogovornik kompanije, a piše Daily Mail.

Poseban fokus prilikom gradnje bio je na tome kako će prednje staklo zgrade hvatati sunčeve zrake i zadržavati njihovu toplotu, a hlađenje je riješeno pomoću vode koja se crpi iz obližnje luke.

Osim toga, pojedini dijelovi krova mogu se otvoriti kako bi se omogućilo prirodno prozračivanje.

Nekoliko međunardono priznatih umjetnika pridonijelo je uređivanju zgrade. Olav Christopher Jenssen napravio je 30 metara dug mural, a ogromna bronzana skulptura Pera Kirkebyja krasi središte atrija.

Zgrada je dizajn arhitekata kompanije Schmidt Hammer Lassen koji su projektovali zgrade i institucije širom svijeta.

Jedna od zgrada koju su osmislili je i sjedište Međunarodnog suda u Hagu.