Na atraktivnoj lokaciji
213

Hrvatica prodaje kuć(ic)u od 32 kvadrata za gotovo 800 hiljada KM, tvrdi: Zapravo je jeftino

I. B.
Umag (Foto: Instagram/@_bakic)
Umag (Foto: Instagram/@_bakic)
Prilikom prodaje nekretnina, pa i samog iznajmljivanja smještaja, najveću ulogu igra lokacija, a opće poznato pravilo je da - što je bliže jezgri grada - to je veća cijena. Jedna Hrvatica sada se vodi tim pravilom, no čini se da je ono malo "ponijelo".

Nedavno su se hrvatski mediji raspisali o potencijalno "najskupljoj kući" u susjednoj zemlji, koju vlasnica prodaje za 382.000 eura, što je preko 750 hiljada KM.

Riječ je o kućici na sprat uz obalu mora, koja se nalazi u samoj starogradskoj jezgri Umaga, tačnije na šetnici Sv. Pelegrina. Sve to ne bi bilo tako čudno, da cijeli objekat ne broji 32 kvadrata.

Kućica koja se prodaje nalazi se u staroj jezgri Umaga (Foto: Google Street View)
Kućica koja se prodaje nalazi se u staroj jezgri Umaga (Foto: Google Street View)

Vlasnica kuće Milka, objasnila je za hrvatske medije zašto prodaje kuću za gotovo 12 hiljada KM po kvadratu, a istakla je kako ona ima "veliku vrijednost".

"Previše je uloženo u ovu kuću, a i na poziciji je, slikaju je ljudi i kulturno je dobro", rekla je Milka.

Zajedno sa svojom porodicom, ona tu živi već preko 40 godina, a kuću su obnavljali uz "budno oko konzervatorstva".

"Možda prodamo, a možda se u međuvremenu predomislimo jer to je ljubimica moja", zaključila je Milka.

Vlasnica je, kako navodi Glas Istre, prije nego je izloži tržišnoj prodaji, ponudila kuću Republici Hrvatskoj, Istarskoj Županiji i Gradu Umagu jer se radi "o kulturnom dobru pa ostvaruju pravo prvokupa". Međutim, županija nije pokazala interes, a njegovo nepostojanje jednoglasno je izglasano i na sjednici umaškog Gradskog vijeća.