Crtice iz prošlosti
72

Da li ste se ikada pitali šta znači skraćenica "WC", odgovor će vas sigurno iznenaditi

Klix.ba
Sigurno ste milion puta prilikom odlaska u javni toalet primijetili oznaku "WC" na vratima, ali možda niste mnogo razmišljali o tome šta oni zapravo predstavljaju.

Brojni korisnici društvenih mreža sada su ostali pozitivno iznenađeni nakon što su saznali pravo značenje "WC-a", koji nudi mali uvid u povijest toaleta.

Pojam "WC" zapravo potiče od dvije riječi "water closet" koje su u prošlosti bile sinonim za toalet. U 19. stoljeću riječ toalet nije bilo pristojno izgovoriti u društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezane s korištenjem toaleta.

Da bi se to izbjeglo, izmišljen je izraz ovaj izraz da se opiše tada novi sanitarni čvor s ispiranjem, posebno na javnim mjestima. Akronim WC je smatran dovoljno udaljenim od svoje funkcije da se može izgovoriti, iako s nekom neugodnošću i povučenost.

Prema vodoinstalaterskoj web stranici Plumbworld, ovaj izraz prvi put je korišten u Engleskoj 1870-ih. Prvobitno poznat kao "ormar za pranje", ubrzo je postao "ormar za vodu" kroz popularnu upotrebu, prije nego što je prerastao u "WC".

Period velikih inovacija za moderni toalet obiležio je 19. vijek, a napredak je pomogao da se značajno poboljša javno zdravlje i higijena. Jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena je Thomas Crapper koji je unajmio Kraljevsko domaćinstvo da zamijeni toalete u Sandringham Houseu novijim modelima 1886. godine.