lifestyle
0

"Karmen" - prva romska opera

Sarajevo-x.com | Džana Mujadžić
Goran Bregović se, nakon dužeg boravka u Italiji gdje je bio dio umjetničke ekipe filma "I Giorni Dell' abbandono", u režiji torinskog reditelja Roberta Faenze, predstavljenog u zvaničnom natjecanju ovogodišnje venecijanske "Mostre", vratio u Pariz, gdje će predstaviti prvu "cigansku" operu.

Tako će u "Divljem kabareu"/Cabaret Sauvage/, smještenom u 19 okrugu Grada Svjetlosti, od 6 do 30 predstaviti prvu "cigansku" operu: "Karmen"- sa sretnim završetkom.

Djelo, navodno, nema spona sa čuvenom Bizetovom "Carmen", iz koje je šef "Orkestra za svadbe i sahrane", posudio nekoliko nota. Radnja se događa na Balkanu, opisujući burnu ljubav romske proročice Kleopatre prema mladom smetljaru Bakiji, koji sanja postati čuven i poznat kao stric mu, Fuad Kostic, čuveni trompetist. Ovaj gine u saobraćajnoj nesreći pa se svi nalaze na njegovoj sahrani. Kleopatra saznaje da je muzičar beskrajno volio, iako joj to nikada nije rekao pa joj je napisao operu "Karmen". Mlada žena, ubijeđena da će promijeniti vlastiti zivot i ostvariti sreću, skuplja glumce, muzičare i plesače te, zajedno, uspijevaju postaviti operu na scenu.

Prema autorovim riječima, ambicija je bila ostvariti operu dostupnu ciganskim orkestrima, čiji muzičari oralno prenose glazbenu tradiciju. Posto ne poznaju narativnu formu pjevanja , ne mogu ni izvoditi "Carmen", remek djelo francuskog kompozitora.

Kritičari su "balkansku Karmen" ocijenili kao jedinstvenu jer je muzika savremena pa je, aktuelno, izvode Romi na jugoistoku Starog kontinenta. Upućeni afirmiraju da je tvorac opere, uspješno, adaptirao i napisao nove aranžmane poznatim ciganskim melodijama, što se odavno izvode u oblasti.

Bregović je operu predstavio u Argentini, Italiji, ali i u većini francuskih regija. Nedavno je bio pozvan u Madrid, za otvorenje "Festival de Otono". Slijedećeg maja, djelo će vidjeti i čuti, publika u Brestu i u Brétigny.