lifestyle
0

Kako se biraju dobitnici Nobelove nagrade?

Sarajevo-x.com
Alfred Nobel
Alfred Nobel
Nobelova nagrada se dodjeljuje svake godine pojedincima ili grupama čiji su uspjesi iznimni. To uključuje izvanredna istraživanja, nove tehnike i tehnologije ili izniman doprinos društvu. No, kako se biraju dobitnici ovog prestižnog priznanja?

Nobelova nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalisti i izumitelju dinamita. On je 27. decembra 1895. u švedsko – norveškom klubu u Parizu objavio ideju o osnivanju fonda iz kojeg bi se dodjeljivale nagrade najzaslužnijima.

Nobel je bio zaprepašten i šokiran načinom na koji je svijet upotrebljavao njegov izum – dinamit i u toj činjenici leži razlog njegove odluke da se nagrade dodjeljuju onima koji svojim sposobnostima najviše doprinose čovječanstvu.

Od 1901., Komitet za dodjelu Nobelove nagrade svake godine, iz mnoštva prijava, selektira kandidate za dodjelu ovog prestižnog priznanja. Svi kandidati svoje prijave moraju predati do 1. febraura one godine u kojoj se kandiduju.

Komitet se konsultuje sa stručnjacima iz oblasti u kojima su se kandidati prijavili i svoje preporuke šalju u Instituciju za dodjelu nagrada (Prize Awarding Institution). U instituciji se oragnizira i završno glasanje za odabir pobjednika. Ime dobitnika Nobelove nagrade objavljuje se u oktobru. Svečana dodjela organizira se 10. decembra, na dan kada je i umro Alfred Nobel u dvorani gradske vječnice u glavnom gradu Norveške, Oslu.

Dobitnici ovog prestižnog priznanja su, između ostalih, Nelson Mandela i Frederik Willem de Klerk (1993), Dalai Lama (1989), Majka Teresa (1979) i Martin Luther King Jr. (1964).