lifestyle
0

Jednostavno nacrtajte pizzu i to će utažiti vašu želju za njom

Klix.ba
Takozvana utješna hrana, hrana koju jedemo kad kažemo da ćemo se nagraditi jer smo dugo jeli onu zdravu, je obično ona za koju plaćamo visoku cijenu i to svojim zdravljem ili žrtvujući vitku liniju.

Međutim, novo istraživanje u SAD-u pokazuje da možda čak i ne trebamo jesti, primjera radi pizzu, pite i kolače, da bi nam to popravilo raspoloženje. Jednostavno tu hranu možemo nacrtati i bit će dovoljno.

Kolači nas oraspolože, u to nema sumnje, a ako ih jednostavno nacrtamo to će biti sasvim dovoljno, tvrdnje su to istraživača sa Univerziteta St. Bonaventure u New Yorku.

Istraživanje je provedeno na 61 studentu, dvije trećine od toga su bile žene. Studenti su podijeljeni u četiri grupe i svaka grupa je crtala različitu vrstu hrane, ali su to svi radili dok su bili gladni, dakle na prazan želudac. Nakon pet minuta crtanja psiholozi su procjenjivali njihovu glad.

Nijedna grupa nije osjećala veću glad u odnosu na onu drugu, ali je bila primijetna razlika u raspoloženju. Kod onih u grupi koja je crtala pizzu i sličnu hranu raspoloženje je ocijenjeno najviše poboljšanim, dok je namanje poboljšanje raspoloženja bilo kod onih koji su crtali paprike i slično povrće. Naučnici kažu da su svi učesnici ispitivanja koristili apsolutno isti materijal za crtanje, iste boje i papir. To dokazuje da jednostavno samim viđenjem slika hrane koju volimo popravljamo svoje raspoloženje, prenosi Journal of Behavioural and Brain Science.