lifestyle
22

Jednostavan savjet: Šta trebate uraditi kako biste bili sigurniji u sebe

Klix.ba
Amy Cuddy
Amy Cuddy
Psihologinja s Harvarda Amy Cuddy savjetuje ljudima sa niskim samopouzdanjem kako da brzo postanu sigurniji u sebe.

Ona za stidne i povučene ljude, koji inače nastoje zauzimati što manje prostora u svemu što rade, ima veoma jednostavno rješenje.

Naime, Cuddy kaže da je dovoljno da stanu u samouvjerenu pozu koju ona zove "poza moći". To podrazumijeva stavljanje ruku na bokove ili bilo koji drugi način kojim se zauzima više prostora.

Osobe koje to učine nametnut će se i osjećat će se mnogo samouvjerenije. Prema njenom mišljenju, govor tijela je najvažniji za osobu koja želi biti sigurnija u sebe.

Poza visoke moći
Poza visoke moći

Zauzimanje "poze moći", prema istraživanju koje je Cuddy provela s drugim stručnjacima, pospješuje lučenje određenih hormona i procesima koji se odvijaju u mozgu djeluje na svakog čovjeka da se osjeća samouvjerenije. Ovaj proces se u ljudskom tijelu odvija približno dvije minute, navedeno je u istraživanju.

Poza niske moći
Poza niske moći

"Poza moći" omogućava da se osjećate snažnije i budete manje stresni i zabrinuti u odnosu na drugačije načine držanja tijela.

Doktorica Cuddy savjetuje svakoj osobi da radi na istezanju i zauzimanju "poze moći" već prilikom ustajanja ujutro, što pomaže u ostatku dana.