lifestyle
0

Istraživanja o kreatorima blogova

Sarajevo-x.com
Detaljna studija koja je provedena nad kreatorima blogova, donosi podatke o tome kako jedva 5 posto blogera koristi vijesti kao svoje primarne teme.

U studiji, koju su objavili Pew Internet and American Life Project, se navodi kako oko 37 posto blogera koristi svoj život i vlastita iskustva kao primarne teme o kojima pišu. Jedanaest posto ispitanika piše o vanjskoj i unutrašnjoj politici; 7 posto o zabavi, 6 posto o sportu, tehnologiji i vjeri.

"Blogovi su onoliko individualni koliko su individualni i njihovi kreatori, ali ova studija ipak pokazuje da je većina blogera primarko zainteresirana za kreativni, osobni izraz", izjavila je Amdna Lenhart, glavni istraživač u ovom projektu. "Blogovi omogućavaju da se lako zabilježe vlastita iskustva, podijeli praktično znanje sa drugima ili jednostavno, ostane u kontaktu da prijateljima i porodicom".

Blogovi su se pojavili sredinom 90-ih godina, kada su korisnici Interneta počeli da stavljaju linkove web stranica koje smatraju zanimljivim. Neki su dodavali komentare i napomene uz linkove. 1997. godine se pojavio izraz "web log", koji je kasnije prerastao u "blog".

Pew Internet studija je pokazala da oko 12 miliona odraslih Amerikanca, ili oko 8 posto od korisnika Interneta na cijelom svijetu, prave svoje blogove. Oko 39 posto korisnika Interneta u Americi, ili oko 57 miliona odraslih, čita te blogove. Više od pola blogova, oko 54 posto, pišu ljudi starosne dobi ispod 30 godina, stoji u zaključku studije.