lifestyle
0

Interesantne činjenice o poljupcu

Klix.ba
U toku svog života čovjek provede 20160 minuta ljubeći se. 50% ljudi poljubi se prvi put prije 14 godine. Ljubljenje je zdravo i sprječava nastanak karijesa, dok se ljubimo naše žlijezde luče više tekućine i čiste usnu šupljinu.

U toku jedne minute ljubljenja izgubimo 26 kalorija. Poljubac u obraz pokreće samo dva mišića lica, dok strasni poljubac pokreće sve mišiće lica. Naš mozak ima specijalne neurone koji nam pomažu da nađemo usne druge osobe čak i u potpunom mraku.
Za ljubljenje postoji i naučno ime - filematologija.
Prvi filmski poljubac desio se daleke 1896. godine, kada je John C. Rice poljubio May Irwin u filmu „Poljubac“. Film sa najviše poljubaca je „Don Juan“ iz 1927. godine, gdje je John Barrymore obasuo Mary Astor i Estelle Taylor sa 127 poljubaca. Rekord najdužeg filmskog poljupca drže Jane Wayman i Regis Tommey, oni su se ljubili 3 minute i 5 sekundi u filmu „Sada si u vojsci“ (1941).

Filmovi nisu jedino mjesto gdje se bilježe rekordi vezani za poljupce, poznata Ginisova knjiga rekorda trenutno ima zabilježena dva rekorda vezana za poljubac – najduži poljubac na svijetu i najmasovniji poljubac. Rekord u najdužem poljupcu na svijetu drže Louisa Almedovar (19) i Rich Langley (22) iz New Jersey, SAD. Oni su se ljubili 30 sati, 59 minuta i 27 sekundi, bez prekida, hrane i odlaska u toalet. Zamislite koliko su vježbali?
Najmasovniji poljubac desio se na Filipinima, na Valentinovo 2004. godine. U ljubljenju je učestvovalo 5 327 parova, koji su se okupili pred ponoć i započeli svoj poljubac dok je otkucavalo posljednjih 10 sekundi pred Valentinovo.

Ako su vas ovi podaci zaintrigirali ili ako želite da oborite neki rekord vrijeme je da počnete vježbati i dočekate spremi Valentinovo 2006!

Autor: Valentina; Posjetite moj blog na valentina.blogger.ba.