{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukusna nedjeljna trpeza uz kuhara Vjeku Kramera

1.12.2014. u 13:16
1
Ukusna nedjeljna trpeza uz kuhara Vjeku Kramera
1
Ukusna nedjeljna trpeza uz kuhara Vjeku Kramera
I ove nedjelj,e 7. decembra 2014. godine, u programu OBN TV od 12 sati možete pratiti popularni kulinarski show "Lonci i poklopci" koji vodi šarmantni TV kuhar Vjeko Kramer.
Božićno i novogodišnje raspoloženje već se širi ulicama i stiže u domove. Vjeko Kramer je pećnicu u kuhinji OBN TV već odavno zagrijao, a u emisiji "Lonci i poklopci", koja je i ove nedjelje u svom terminu od 12:00 sati, su spremni za pripremu ukusnih jela. Vjeko je ove sedmice odlučio spremati zapečeno povrće, junetinu s aromatičnim preljevom, salatu od ječma i desert od mrkve u čaši. Vjerujemo da vam ništa neće biti teško pripremiti, a uživat ćete u svakom trenutku. Najvažnije je da će vaši najdraži biti i više nego zadovoljni.

Zapečeno povrće



200 g tjestenine
2 jajeta
100 g dimljenog sira
2 tikvice
2 luka
4-5 paprika
1 patlidžan
10-ak češnjeva bijelog luka
100 g ribanog sira
0,5 dl maslinovog ulja
mrvice hljeba
peršunov list
so i biber
vegeta

Tjesteninu skuhati tako da bude "al dente" i ocijediti. Jaja umutiti i začiniti solju i biberom. Dimljeni sir izrendati pa pomiješati sa umućenim jajima i ocijeđenom tjesteninom. Ovu smjesu složiti na dno prethodno uljem premazane tepsije koju smo posuli mrvicama hljeba. Svo povrće očistiti i tanko nasjeći, pa prepržiti na maslinovom ulju, začiniti vegetom, sitno sjeckanim bijelim lukom i peršunovim listom te rasporediti na podlozi od kuhane tjestenine. Posuti rendanim sirom i zapeći u pećnici oko pola sata na oko 180 stepeni.

Junetina s aromatičnim preljevom



1 kg junetine
½ kg luka
crvena paprika
so i biber
limunov sok
vezica peršuna
5-6 češnjeva bijelog luka
slani inćuni
100 g zelenih maslina
100 g crnih maslina
maslinovo ulje

Na malo ulja u ekspres loncu popržite sitno sjeckani crveni luk i kad omekša dodate mu junetinu isječenu na krupnije kocke da se propirja nekoliko minuta. Začinite solju i biberom, te crvenom paprikom. Dolijte vodu i zatvorite lonac te kuhajte 30-ak minuta. Prilikom posluživanja junetinu prelijte prethodno pripremljenim preljevom koji ste napravili tako što pomiješate maslinovo ulje, limunov sok i sitno sjeckane zelene i crne masline, inćune, peršunov list i češnjak.

Salata od ječma



200 g ječma
2 mrkve
100 g graška
1 konzerva kukuruza
4-5 kiselih krastavaca
100 g travničkog sira
aceto balsamico
maslinovo ulje
so i biber

Ječam skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i ohladite. Mrkvu također skuhate, ohladite i nasjeckajte na kockice. Grašak skuhajte tri minute u slanoj vodi i ohladite. Kukuruz iz konzerve samo procijedite. Travnički sir isjeckajte na kockice, kao i kisele krastavce. Ako koristite svježi krastavac, onda uzmite i svježe paprike, pa oboje nasjeckajte na kockice. Sve sastojke pomiješajte i začinite maslinovim uljem, aceto balsamicom, solju i biverom.

Desert od mrkve u čaši



4 mrkve
3 kruške
2 kašike meda
200 g mrvljenih keksa
200 g prženih lješnjaka
100 g pšeničnih mekinja
puding od vanilije
puding od čokolade
½ l slatkog vrhnja

Skuhate odvojeno puding od vanilije i čokolade, pa ih ohladite. Napravite tučeno slatko vrhnje i stavite ga u frižider. Očistite tri mrkve i sitno naribajte, a kruške očistite i izrežite na kocke pa pomiješajte s ribanom mrkvom i začinite medom.
Na dno čaše stavite sloj mrkve i krušaka pa ga pospite mljevenim lješnjacima, potom mljevenim keksima, a nakon toga stavite sloj pudinga od vanilije pa red mekinja, a potom red pudinga od čokolade. Dekorirajte tučenim slatkim vrhnjem i po vrhu naribajte mrkvu.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: