{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Topli recepti za hladnu zimu

S
14.1.2011. u 10:25
0
0
Topli recepti za hladnu zimu
0
Topli recepti za hladnu zimu
Vani je opet zima? Nema boljeg okrepljenja od bogate čorbe! Naravno ima efikasnijeg, ali ne ukusnijeg lijeka.
Food52.com nudi trinaest recepata "na kašiku" za hladne zimske dane. Za vas dnevno biramo jedan od njih.

Dimljena mineštra sa tortelinima, peršunom i pestom od bosiljka

Sastojci

Tri supene kašike maslinova ulja,
Dva komada domaćeg suhog mesa nasjeckanog na komadiće,
Jedan veliki luk, oguljen i nasjeckan,
Dva čena bijelg luka, izgnječenog,
Jedan poriluk, tanko nasjeckan,
Tri mrkve, oguljene i nasjeckane,
Dva komada celera, nasjeckana,
Jedna tikvica, nasjeckana,
Jedan krompir, oguljen i isjeckan,
Četiri šolje povrtnog ili pilećeg temeljca, najbolje domaćeg,
100 grama skuhanog slanutka,
100 grama paradajza iz konzerve,
Jedna šolja kelja, fino nasjeckanog,
Jedna kesa tortelina od sira,

Po želji dodati vinsko sirće i parmezan.

Način pripreme

Zagrijati supenu kašiku maslinovog ulja. Dodati komade suhog mesa i dinstati nekoliko minuta dok se promijene boju.

Dodati ostatak ulja sa lukom, bijelim lukom i porilukom. Nastaviti kuhati na srednoj vatri dok sastojci ne omekšaju.

Dodati nasjeckanu mrkvu, celer, tikvicu, krompir i miješati minutu-dvije.

Dodati slanutak, pileći temeljac zatim paradajz iz konzerve koji treba rukama dobro izgnječiti.

Dodati nekoliko prstohvata soli (u ovisnosti je li temeljac bio slan). Sačekajte da prokuha, zatim smanjite temperaturu i kuhajte 30-40 minuta dok krompir ne omekša.

Dodajte kelj i torteline, zatim nastavite da kuhate zajedno pet do sedam minuta dok ne omekšaju. Kušajte i vidite da li treba dodatno posoliti.

Servirajte uz kašičicu pesta, te, ukoliko želite, nekoliko kapi vinskog octa i malo struganog parmezana.

Prijatno!

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: