Gastro
0

Starbucks konačno i u Rusiji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan od najpoznatijih trgovačkih lanaca za ljubitelje kafe otvorio je u četvrtak svoju prvu trgovinu u Rusiji, dvije godine nakon što je dobio sudsku bitku za zaštitu prava na ovaj brand na brzorastućem ruskom tržištu.

"Ovo je važan korak za našu kompaniju i uzbuđeni smo što ćemo postati dio ruske svakodnevnice", kazao je na svečanom otvaranju Cliff Burrows, predsjednik Starbucksa za Evropu, Bliski istok i Afriku.

Novi dodatak u uspješnom lancu sa otprilike 10.000 trgovina širom svijeta smješten je u tržnom centru Mega u Khimki, sjeverno od Moskve.

  1. godine Starbucks je na ruskom sudu dobio bitku protiv kompanije koja je prisvojila pravo na korištenje naziva Starbucks u Rusiji i kasnije zatražila od Starbucksa 600.000 dolara za ustupanje istog. Starbucks je na ruskom sudu uspješno dokazao da je pravomoćni vlasnik ovog naziva.

Burrows je za Reuters još otkrio da bi se do kraja godine mogla otvoriti još jedna Starbucks trgovina u jednoj od najznačajnijih ulica u Moskvi poznatoj kao Stary Arbat