Slatko putovanje
0

Slasti čokoladne fontane u Muzeju u Kelnu

SRNA
Muzej čokolade u Kelnu nudi jedinstvenu kolekciju ovog slatkiša - uplovite u slatko putovanje kroz tri hiljade godina staru istoriju čokolade: od božanskog jela Asteka do modernog industrijskog proizvoda.

"Ne moram da pazim na liniju, niti sam to ikad morala. To što vi vidite na meni rezultat je uživanja u čokoladi", tako je poznata glumica Katharine Hepburn jednom opisala svoj odnos prema čokoladi.

Jedno je sigurno: čokolada nas čini srećnim! Da li je to zbog njenih sastojaka ili zbog činjenice da je  nevjerovatno ukusna, nije ni bitno. Jer, ona je jedan od najomiljenijih slatkiša na svijetu.

U  Kelnu, postoji jedan čitav čokoladni svijet - Muzej čokolade. Hans Imhoff, nekadašnji šef Stollwerka, velikog koncerna za proizvodnju namirnica, ispunio je sebi  1993. godine  dugogodišnju želju i za 53 miliona maraka otvorio neobičan muzej u kome se sve vrti oko čokolade.

Posjetilac muzeja može uživati u nesvakidašnjoj izložbi o istoriji čokolade na tri sprata. Putovanje počinje kod drveta kakaa, čije je botaničko ime "Theobroma cacao" (grčki - jelo bogova). 

Tu vas očekuje odgovor na pitanje kako nastaje kakao i kako izgleda put od tog sastojka do čokolade. Posebno interesantna je tzv. tropska kuća, staklenik u kojem se može vidjeti originalno drvo kakaa i u pravom smislu riječi osjetiti tropska klima.

Put nas vodi dalje do proizvodnih postrojenja - tačnije do švajcarskog proizvođača za čokoladu "Lindt& Schungli", koji je od 2006. partner Muzeja čokolade. Drugim riječima, na relativno malom prostoru postavljena je mala fabrika čokolade. 
Posjetioci na licu mjesta mogu da dožive kompletan proizvodni proces, s obzirom da su sve mašine opremljene 

prozirnim zaštitnim okvirima.

Glavna atrakcija muzeja je  tri metra visoka "čokoladna fontana". Osim nje, tu uvijek stoji radnica muzeja i umače biskvite u čokoladu, koje potom dijeli posjetiocima. Svako može da računa na jedan  svježe pripremljen čokoladni biskvit, mada se zaposleni u Muzeju neće pretjerano uzbuditi ako primijete kako neki posjetioci i po nekoliko puta "zalutaju" do čokoladne fontane.

Do 31. oktobra 2008, kada je proslavio 15  godina postojanja, Muzej čokolade posjetilo je oko 7,5 miliona ljudi. Godišnje ovaj neobičan svijet čokolade posjeti oko 650.000 ljudi, tako da se Muzej čokolade ubraja u deset najposjećenijih muzeja u Njemačkoj.

 Na drugom spratu muzeja posjetilac može da sazna nešto više o počecima kulturne istorije čokolade prije 3.000 godina u Mezoamerici (prostor današnjeg centralnog Meksika do sevjeroistočne Kostarike). Narod koji je prvi koristio kakao i od njegovih zrna pripremao pitku čokoladu, bio je stari indijski narod Olmeki.

Kasnije su to činila i plemena Maja i Asteka. Nakon što je otkrivena Amerika, Španci su donijeli kakao  na tlo Evrope. Iako je na početku predstavljao luksuzni proizvod koji su samo koristili na dvorovima evropskih vladarskih porodica, kakao je vremenom postao pristupačan svima - prenosi Radio Deutsche Welle.